Ingrediente
Pentru aluat - depinde ce cantitate de coltunasi trebuie pregatiti., Cantitatea de baza care se poate dubla sau tripla este:, 2 pahare de faina cernuta, 2-3 oua, 1lingura de ulei, 2-3 linguri de apa, 1/4lingurita de sare, Pentru umplutura, cartofi fierti cu o zi inainte sau copti in coaja pe sare ca sa absoarba apa nu trebuie sa fie uzi, ceapa prajita, putina sare si piper la gust
Dificultate: Redusa | Timp: 2h 15 min
2 voturi
Mod de preparare
Umplutura-cartofii fierti cu o zi inainte eu ii dau pe razatoare si dupa acea ii amestec cu ceapa si dau la gust cu sare si piper.
Pe o plansa infarinata tai o bucata mica de aluat si o intind intr-o foaie subtire care o intind pe forma hexagonala pentru coltunasi - forma am presarat-o cu faina ca aluatul sa nu se lipeasca.
Umplu forma cu bucatele din umplutura de cartofi si deasupra pun o alta foaie subtire de aluat si cu sucitorul trec peste forma pana toate bucatele de coltunasi sunt inchise si se despart de pe forma.
Le desprind si le pun pe o tava acoperita cu prosop pana termin toti coltunasii de facut. Merge repede pentru ca cu aceasta forma fac aproape 30 si ceva de coltunasi odata chiar daca sant mai mici.
Cat timp pregatesc ceilalti coltunasi tavile pregatite le pun in congelator ca aluatul sa nu se usuce.
Pun apa la fiert intr-o tigaie cat mai larga dar nu tare inalta adaug sare groasa si putin ulei si las apa sa vie in clocot si adaug o cantitate de coltunasi si ii las sa fiarba pana se ridica la suprafata.
Ii scoatem cu o lingura cu gauri pe un platou si ii presaram cu putin ulei si ceapa prajita.
Cine doreste si isi poate permite pune peste ei putina grasime de pui topita.
Daca va raman coltunasi si nu ia-ti fiert se pot congela si inchide in pungi speciale pentru congelator.
Pofta buna.
Din acelasi aluat se pot pregati cu gem tare sau cu branza dulce sau sarata sau cu carne.
Eu am pregatit pentru 6 persoane folosind 1 kg de faina pentru aluat in afara de ce trebuie pentru intins. Daca va ramane aluat si nu aveti cu ce umple se poate face taietei cu aceiasi forma si de lasat pana se usuca dupa care se pastreaza in congelator in pungi pentru congelator.