Ingrediente
60 kg de struguri
Dificultate: Medie | Timp: 10h
141 voturi
Mod de preparare
Dupa ce se culeg strugurii, se pun intr-un butoi si se zdrobesc boabele, se pune capacul si se lasa la soare, cel putin 2-3 saptamani. Sa nu umpleti complet butoaiele, sa lasati loc pentru fermentat. Nu adaugati drojdie. Daca strugurii nu sunt foarte dulci, puteti adauga 1-2 kg de zahar, nu mai mult. Tineti butoaiele bine astupate, pe toata durata fermentatiei. Este o fermentatie anaeroba, nu este ca la vin, cu dop de aerisire in apa.
Dupa minim 2 saptamani, ascultati din cand in cand butoaiele. Daca mai bolborosesc, inseamna ca nu s-a terminat fermentatia. Cand nu se mai aude nimic, desfaceti butoaiele si gustati putin “vinul”. Trebuie sa fie putin acrisor, inseamna ca s-a transformat tot zaharul din struguri in alcool. Se obtine un asa-zis vin de maxim 10 grade.
Apoi urmeaza distilarea, pentru care aveti nevoie de un alambic. Cam asa arata: un vas inchis care se pune pe foc mic, aburul format trece apoi printr-o serpentina racita permanent cu apa, iar distilatul se aduna intr-un vas. Eu am improvizat “alambicul” dintr-o oala sub presiune de cel putin 8 litri (kukta ii spune la noi) si o teava de cupru.
Puneti 6 litri in kukta, inchideti capacul si puneti-o pe foc. Lasati focul mare timp de 5 minute, apoi micsorati flacara pana aproape de minim. Dupa aproximativ o ora trebuie sa iasa prima tura de coniac. Bautura trebuie sa fie limpede, limpede. Puteti vedea cum functioneaza urmarind filmuletul.
La o kukta scoateti aproximativ 1,5 litri de batura, care va avea in jur de 25 de grade. Procedati la fel pana terminati tot butoiul. Spre deosebire de rachiu sau tuica, pentru a obtine un coniac de calitate trebuie sa il distilati de doua ori. La a doua distilare puneti in kukta 3 litri din prima tura de coniac si 3 litri de apa. Veti obtine astfel 2 litri de coniac bun. Din 60 de kg de struguri obtineti 10 litri de coniac de ~40 grade.
Coniacul adevarat se pastreaza apoi in butoaie de stejar, cel putin 1 an. Conform clasificarii BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac) aveti un coniac de calitate V. Daca il pastrati 2 ani veti obtine calitatea VS iar pentru cel pastrat peste 4 ani, calitatea devine VSOP. Bauturile pastrate mai mult de 6 ani in butoaie de stejar vor avea pe sticla calitatea XO Extra Gold. Acestea sunt cele mai fine bauturi, dar si cele mai scumpe.
Din pacate, noi in casa nu prea avem butoaie de stejar. Dar putem obtine o “imbatranire” artificiala folosind pliculete de ceai negru. La un litru de coniac folosesc 2 pliculete de ceai negru, pe care le tin acolo cel putin 2 saptamani. Asa am obtinut un coniac de limpezimea si culoarea apropiata de cel original.
Ce poate fi mai placut decat sa stai la caldurica, la lumina lumanarii si sa gusti un pic de coniac impreuna cu persoana iubita? Dar, sa nu uitati, consumati cu masura.
Stan C Vasile , 25 aprilie 2015
Pentru 5 litri: -Tuica din vin(se poate si din altceva) la 50% - 0,5 litri stafide -6-7 boabe de cafea Se lasa o luna la macerat, dupa care se strecoara. Eu pun si ½ baton de vanilie.
Ani Mitrică , 01 aprilie 2015
dacă ştie cineva coniacul din ţuică cu stafide şi cafea
Petru Muntean , 19 martie 2015
interesant m sa incerc.......
Aurel Popescu , 07 noiembrie 2014
ma intereseaza cum pot scapa de colesterol
Mihai Moldovan , 24 ianuarie 2014
f.b
vasi , 19 octombrie 2013
super!!!!!
marius , 26 august 2013
felicitari...dar am si eu o intrebare...la distilat se pune cu tot cu boabele de struguri zdrobite? ...sau se trage decat vinul?
nicu (Maestru bucatar) , 01 martie 2013
buna felicitari domnu nicu incercati sa folositi samburi de struguri prajiti in loc de pliculete de ceai negru, si o sa vedeti ca sar putea sa fie mai bun. succese
constanta proca (Chef de cuisine) , 16 iulie 2011
Felicitarile le meriti din plin ...
another (Chef de cuisine) , 07 mai 2011
Am început să citesc rețeta, fără să privesc cine este autorul. Mi se părea dinc e în ce mai elaborată și interesantă, când de-odată am ajuns la pasajul în care autorul spunea că a lucrat la o televiziune; atunci m-am gândit că nu poate fi decât Nicu Varga! :) OK! Interesantă rețetă, Nicule! Mi-ai dat de lucru...
Carmyna (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2011
Am ramas fara cuvinte, bravo, bravo, bravo !!!
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 26 ianuarie 2011
Felicitari!
Nicusor (Chef de cuisine) , 26 ianuarie 2011
Multumesc, Adelina. Sa stii ca este foarte bun.
Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2011
Bravo, vreau si eu să gust!