Coronită cu ciocolată din aluat dospit

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
medie
Coronită cu ciocolată din aluat dospit

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 550g faina
  • 80 gr.unt
  • 2 oua
  • 1 plic drojde uscata Dr. Qetker
  • 200 g lapte caldut
  • 1 esenta de rom Dr. Qetker
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • 85 gr.zahar tos
  • 1/2 lingurita sare
  • Pentru uns foaia de aluat:
  • 50g unt topit
  • Pentru umplutura:
  • 1 ciocolata Milka cu lapte si 1/2 ciocolata amaruie
  • zahar brut
  • coaja de la 1 portocala
  • Pentru uns si presarat deasupra:
  • 1 galbenus
  • 50ml lapte
  • zahar brut

Mod de preparare

Aluatul l-am preparat in masina de facut paine. Am pus ingredientele in cuva,in ordinea urmatoare: laptele caldut, ouale, esenta de rom, untul taiat cubulete, zaharul tos, faina,drojdia si sarea. Am lasat la framantat si dospit in total 1 ora 30 minute.

Daca nu aveti masina de paine (va recomand din toata inima sa achizitionati una, va usureaza foarte mult munca, framanta si dospeste aluaturile foarte bine). Intre timp, putem cantari untul pentru uns foaia de aluat(se topeste dupa ce facem foaia pentru a fi intins cald cu pensula).Taiem ciocolata cu un cutit in bucatele mici,si dam pe razatoare 1 portocala.Dupa 1 ora si jumatate de framantat si dospit, turnam aluatul din cuva masinii de paine pe o suprafata bine infainata.Intindem aluatul intr-o patura de 40/40cm si grosime de 1cm.Ungem foaia de aluat cu untul topit in prealabil,iar apoi presaram pe toata suprafata foii zahar brut.Presaram ciocolata taiata marunt, uniform, pe toata suprafata si bineinteles coaja de portocale.Dupa care incepem sa rulam foaia strans, pana se formeaza un rulou.Dupa ce am format ruloul, il taiem in rondele egale cu grosimea de 2cm, mie mi-au iesit 18 rondele.Tapetam o tava rotunda cu hartie de copt.Asezam in marginea tavii rondelele, una cate una, petrecandu-le putin, pana obtinem un cerc (coronita) si lasam la dospit acoperita cu o folie alimentara, la loc caldut, pentru 1 ora.Eu am pus la mijloc o forma de decorat astfel incat dupa ce creste aluatul sa ramana gaura din mijloc sa nu se uneasca coronita. Dupa 1 ora, coronita este dospita foarte frumos.Amestecam un galbenus cu cei 50ml lapte.Ungem coronita cu ajutorul unei pensule cu amestecul facut din galbenus si lapte.Presaram pe intreaga suprafata a coronitei zahar brut si o bagam in cuptorul preincalzit, la foc mai intai mic, apoi mediu, pentru 40-45 minute, pana se rumeneste frumos. Dupa ce s-a copt o scoatem din cuptor pe un fund de plastic astfel incat sa se raceasca si partea de jos. Este de o bunatate rara.

La mine nu a mai apucat sa se raceasca s-a mancat calda.Combinatia de ciocolata amaruie cu coaja de portocala rasa este o nebunie s-a umplut bucataria de aceste miresme.

Pofa buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise