Cozonac

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Cozonac

Ingrediente

  • Doresc tuturor "gustoaselor" si "gustosilor" un An Nou 2012 Fericit si cu multe impliniri.
  • Aceasta este reteta de cozonac a mamei mele, pe care o fac intotdeauna de sarbatori; simt astfel ca sunt"putin" acasa...in Romania.
  • Avem nevoie de:
  • -1 kg faina
  • -2 cani lapte caldut
  • -3 oua mari
  • -200 g zahar
  • -coaja rasa de la o lamaie
  • -coaja rasa de la o portocala
  • -4 plicuri zahar vanilat
  • -1 praf de sare
  • -15o ml ulei caldut
  • -4 lingurite drojdie instantanee
  • -stafide
  • -2 cani de nuca macinata
  • -200 g mac macinat
  • -100 g unt moale
  • -2 linguri de cacao
  • -1/2 cana lapte caldut pentru umplutura de mac
  • -ulei pentru uns foaia de cozonac cu nuca
  • -1 ou batut pentru uns cozonacii
  • -esenta de rom

Mod de preparare

Faina se cerne si se pune intr-un lighean de bucatarie; se amesteca bine cu drojdia uscata.

Se bat albusurile de ou spuma cu un praf de sare.

Se framanta faina cu galbenusurile,zaharul,coaja de lamaie si portocala,aromele si laptele caldut.

Se adauga albusurile batute spuma si la urma uleiul caldut.

Se framanta bine apoi se adauga stafidele.

Coca la framantat se tot intoarce in cruce. Ca sa se amestece totul bine.

Se presara cu faina, se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Se imparte coca in 3 parti egale.

Cozonacul cu nuca

Se intinde o foaie groasa de 1 cm; se unge cu ulei si se presara cu nuca macinata cu zahar si stropita cu putina esenta de rom.

Se ruleaza si se aseaza in tava, unde se mai lasa putin sa creasca.

Cozonacul cu mac

Macul se macina, se amesteca cu coaja de lamaie rasa, zahar dupa gust si lapte caldut pana se obtine o pasta groasa dar care se poate unge pe foaia de cozonac.Nu se unge foaia cu ulei.

Cozonac cu cacao

Se freaca untul spuma cu cacao si zahar dupa gust si se unge foaia de cozonac cu crema obtinuta.

Cozonacii se ung cu ou inainte de a se da la cuptor.

Se dau la cuptorul preincalzit la 160 de grade cca 1 ora sau pana s-au rumenit.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise