autor:

Halaszi_Alexandra

» » Dulciuri diverse

Cozonac

Autor: Halaszi_Alexandra (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 21 martie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Halaszi_Alexandra (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 21 martie 2013

Ingrediente
1 kg faina, 4 oua, 1/2 litrii lapte, 7 linguri ulei, 50g drojdie, coaja de lamaie rasa, nuca macinata, stafide, cacao, rahat, zahar vanilat

Dificultate: Ridicata Timp: 4h

8 voturi

Mod de preparare

Se incalzeste putin laptele si se dizolva zaharul in el. Se adauga si coaja de lamaie.
Separat, se amesteca drojdia cu o parte din lapte si putina faina. Aceasta (se numeste maia) se lasa 10 minute sa creasca.
Se separa galbenusurile de albusuri.
Albusurile se bat spuma tare, iar galbenusurile se freaca cu putina sare pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce a crescut maiaua, se amesteca cu restul de faina, restul de lapte, galbenusurile si albusurile.
Atentie, laptele trebuie sa fie doar caldut, nu fierbinte, altfel compozitia nu va creste cum trebuie.
Compozitia se framanta bine.
Se adauga treptat cele 7 linguri de ulei, incalzit putin in prealabil.
Se continua framantarea pana ce aluatul nu se mai lipeste de maini.
Se lasa acoperit la crescut 1-2 ore, la loc caldut si uscat.
Dupa ce a crescut bine, se mai framanta putin si se imparte in 2 parti egale.
Fiecare dintre cele 2 jumatati se inparte in alte 2 parti, care se intind in foi de grosime potrivita.
Se presara cu nuca, cacao, stafide, rahat (si orice se mai doreste ca umplutura) si se ruleaza stramt.
Se impletesc cate 2. Astfel vor iesi 2 cozonaci.
Se aseaza in 2 tavi unse si tapetate cu hartie de copt.
Se mai lasa o ora la crescut.
Se ung bine cu ou batut si se presara cu zahar vanilat.
Se introduc in cuptorul bine incins, la foc mediu, timp de 45 minute.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Cozonac

Cozonac

Mai intii cernem faina.Punem faina intr-un castron mare,iar in mijlocul ei punem drojdia amestecata

8 voturi    2 comentarii
2h 15 min
Dulciuri diverse
Cozonac spirala cu nuca

Cozonac spirala cu nuca

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte

34 voturi    7 comentarii
2h 30 min
Retete de Craciun

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Luminita Tomulescu , 01 decembrie 2014

    la un kg de faina se pune cca 300 gr zahar ,nici prea mult ca-i opreste din crescut ,eu asa stiu,reusita unui cozonac bun si pufos consta in mai multe ;;secrete;;cum ar fi ingredientele lasate de seara pe masa ,la temperatura camerei ,faina cernuta pentru aerare ,framantatul indelung {pana asuda grinda}si nu in ultimul rand cum ii coci ,mai intai sa creasca frumos in tavi apoi sa nu fie cuptorul prea incins ,o sa faca o crusta la suprafata si nu se mai coc in interior,am invatat din propriile greseli

  • Fara foto

    Dana Danane , 08 octombrie 2014

    ...cacaoa nu se presara, se amesteca in cateva (3, 4) albusuri batute spuma!

  • Fara foto

    Toma Ioana , 08 octombrie 2014

    Chiar asa, ce gust are fara zahar?

    • Fara foto

      Mara Athanasioy , 28 septembrie 2014

      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203559997098097&set=a.10201212149723380.1073741827.1160061198&type=1

    • Fara foto

      Geta Nicolae , 23 septembrie 2014

      Lipseste zaharul! Ce gust are fara?

    • Fara foto

      Flori Garnita , 23 septembrie 2014

      bun

    • Fara foto

      Zuza Ciuciu , 23 septembrie 2014

      Reteta nu este completa nu se precizeaza cat zahar se adauga.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

4h

8 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 4 oua
  • 1/2 litrii lapte
  • 7 linguri ulei
  • 50g drojdie
  • coaja de lamaie rasa
  • nuca macinata
  • stafide
  • cacao
  • rahat
  • zahar vanilat

Raporteaza reteta

Retete
de Halaszi_Alexandra
Omleta de vara

Omleta de vara

Se incinge uleiul. Se taie ceapa marunt si rosia cubulete. Se calesc pana se inmoaie rosia, dupa

0 voturi    0 comentarii
10 min
Aperitive cu oua
Chec aperitiv

Chec aperitiv

Se taie sunca cubulete, se da branza si cascavalul pe razatoare si se maruntesc maslinele. Se amesteca

29 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive cu brinza
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Chec Cu Lichior De Oua