Ingrediente
aluatul- 1kg faina de preferat din piata de la tarani,e, mai sanatoasa,alba,si ieftina, -4 oua, -500 ml lapte, -50 gr drojdie proaspata, -1 cana cu zahar, -1 pahar cu ulei, -3 plicuri cu zahar vanilinat, -razatura de lamaie, umplutura- 2linguri cacao, - 3 linguri nuca de cocos, - 3 linguri zahar, - nuca macinata
Dificultate: Medie | Timp: 2h
155 voturi
Mod de preparare
Separat se bat ouale, iar laptele se pune la incalzit, dupa care se toarna putin peste drojdie, pentru a se topi.
Se toarna laptele cu drojdia topita in mijlocul vasului cu faina si 3 sferturi din ouale batute, restul de ou ramane pentru a se unge cozonacul, si 3 sferturi din cantitatea de ulei si se amesteca cu lingura. Dupa ce se pune si restul cantitatii de lapte, se ia la framantat cu mana. E de preferat sa trantiti coca in vas sau pe planseta de cateva ori pentru a creste si a se omogeniza mult mai bine. In tot acest timp se mai adauga treptat si restul de ulei. Se lasa la crescut cam 40 de minute, acoperit cu un prosop, dupa care se presara faina pe blatul de lucru si se intinde coca pe o foaie, cu sucitorul. Se impatureste in 3 si se pune din nou la crescut 40 de minute. Acest demers face ca coca sa creasca mult mai repede.
Se amesteca ingredientele pentru umplutura, se imparte coca in 2, se presara blatul de lucru cu faina si se intind 2 foi cam de 2 cm grosime. Se presara compozitia pentru umplutura, se ruleaza si se lasa din nou la crescut aproximativ 40 minute. Se ung cu ou, se presara seminte, zahar si se baga in cuptorul deja incalzit, pentru 50 de minute pana se fac maronii. Pofta buna si un paste fericit!
lumi (Chef de cuisine) , 15 noiembrie 2009
imi plac figurinele de cozonac!
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2009
Foarte frumoşi cozonacii tăi! Felicitări!
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2009
Foarte frumosi cozonacii!
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2009
Felicitai fetelor! Arata grozav cozonacii vostri!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2009
O bunatate...
valentina ionita (Chef de cuisine) , 21 august 2009
Felicitari din toate punctele de vedere...
Czompa (Chef de cuisine) , 20 august 2009
Cozonacul de casa e cel mai bun, si aroma pe care o ai in bucatarie cand il scoti din cuptor... o minunatie!. A facut niste cozonaci de toata frumusetea!
ecaterina (katy) g. (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009
Va multumesc! Figurinele sunt tot din aluatul de cozonac. Dar formez bilute mai mari si mai mici din aluat, 8 la numar, si fac 2 urechi, un cap, o burtica, 2 maini, 2 labute. Sa le lipiti bine intre ele, pt ca se desprind cand le scoateti. Le ungeti cu ou si apoi lipiti patratele mici de rahat de diferite culori sau bombonele. Mustatile sunt din paste fainoase subtiri. Ar fi mult mai bune daca atunci cand faceti bilutele sa puneti si ceva inauntru. Rahat, stafide... Iar cozonacul il fac de obicei in vase de iena, imi place ca pot sa vad cat s-a copt si in interiorul vasului, si are si o forma mai deosebita. Sa mai schimbam clasica forma... Mult succes!
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009
Super arata si cozonacul facut in casa, este mult mai bun ca cel cumparat,felicitari pentru reteta, am sa fac si eu dupa aceasta reteta.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009
Foarte bine arata...
Sidy (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009
Katy imi place forma ce ai dat-o ...cozonacului,,,acele figurine ! In umplutura se mai pot pune stafide ce au stat in prealabil la inmuiat...
Alexandrina (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009
Nimic nu se compara cu aroma cozonacului abia scos din cuptor... Katy, sunt simpatice figurinele! Retin ideea cu nuca de cocos in umplutura.
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009
Katy, ce figurine sunt, din aluat de cozonac, da-ne mai multe informatii. Arata tare bine.