Cozonac ardelenesc cu nuca

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Aluat:1 kg faina de patiserie,4 oua,2 galbenusuri,500 ml lapte,50 gr drojdie(cat o nuca),150 gr unt sau 200 ml ulei,200 gr zahar tos,vanilie,coaja rasa de la 1 lamaie,1 lingurita sare fina.
  • Pentru umplutura:300 gr miez de nuca,2 albusuri,100 gr zahar tos,100 gr rahat.

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei,trebuie pregatite cu o seara inainte de a face cozonacul.

Drojdia cu 1 lingura de zahar se dizolva in putin lapte caldut,se presara putina faina,se bate cu telul si se lasa la dospit.Se dizolva zaharul in lapte,se adauga sarea,3 oua si cele 2 galbenusuri,se bate cu telul pentru omogenizare.Se pune faina intr-un castron mai mare,se adauga compozitia de mai inainte,se framanta,se pune drojdia care a crescut,se adauga aromele si se framanta pana ce aluatul este destul de moale si de flexibil,cand se adauga untul topit sau uleiul,incorporandu-l putin cate putin.Aluatul este gata cand incepe sa faca basicute si se desprinde usor de pe maini si de pe peretii vasului.Se acopera cu un servet curat si cu o paturica usoara si se lasa sa dospeasca cel putin 3 ore.

Din acest aluat se pot taia bucati care se fac sul,se impletesc si se pun in tava unsa,sau se umplu cu nuca.

Pentru umplutura se bat albusurile spuma cu zaharul,se adauga nuca macinata si rahatul taiat bucatele mici.Aluatul se imparte in doua.Se ia prima bucata,se intinde,se pune umplutura,se ruleaza si se aseaza in forma unsa cu unt,lasandu-se la crescut cam 20 de minute.La fel se procedeaza cu a doua parte.

Se ung cozonacii cu un ou batut,se presara zahar tos,se pune la cuptor mai intai la foc mare 10 minute,apoi la foc potrivit inca jumatate de ora.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise