autor:

Daniela_Gherca

» » , Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac cu aluat oparit

Autor: Daniela_Gherca (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 21 ianuarie 2021

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Daniela_Gherca (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 21 ianuarie 2021

Ingrediente
Ingrediente aluat:, 1 kg de faina, 250 g zahar, 500 ml lapte (se poate pune putin sau mai mult, in functie de tipul de faina folosit), 4 galbenusuri, 2 plicuri drojdie uscata, 100 g unt topit, 80 ml ulei, coaja rasa de la o lamaie, esenta de vanilie, putina sare, Ingrediente umplutura:, 4 albusuri, 170 g nuca macinata, 150 g zahar, esenta de rom, 30 g cacao, 50 g stafide, rahat, Pentru uns:, 1 ou + 1 lingurita zahar vanilat

Dificultate: Redusa Timp: 2h

0 voturi

Mod de preparare

Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin.



Dupa ce s-a racorit, punem drojdia uscata, inca 50 ml de lapte caldut, 1 lingura de zahar, apoi amestecam si lasam la crescut circa 20 minute.



In acest timp zaharul il topim cu laptele ramas si esenta de vanilie dupa gust.



Dupa ce aluatul a crescut, cernem restul de faina peste maia, adaugam laptele dulce caldut, galbenusurile si coaja de lamaie, apoi incepem sa framanatam un aluat omogen, dar lipicios. Acum este momentul sa ne ajutam de materia grasa.



Turnam putin cate putin si alternativ din unt si ulei si framantam bine pana le incorporam in aluat. Aceasta operatiune dureaza, dar merita efortul! :)



In final vom obtine un aluat omogen, elastic si nelipicios pe care il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.



In ultimele 10 minute inainte de a-i pregati, ne apucam de umplutura:



Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana se topeste tot zaharul, trebuie sa arate ca o bezea. Adaugam cacaoa, esenta de rom si nuca macinata si omogenizam totul foarte bine.



Stafidele le punem la inmuiat in apa firbinte cu putina esenta de rom, iar rahatul il taiem bucati.



Dupa ce aluatul a crescut, il rasturnam pe masa de lucru (ne ajutam de putin ulei), il impartim in 2, iar fiecare bucata o intindem bine (ne ajutam doar de maini), punem jumatate din cantitatea de umplutura, presaram stafide si bucatele de rahat si incepem sa rulam cu grija, tragand si de capete sa nu iasa din umplutura.



Asezam cozonacii obtinuti in tavile tapetate cu hartie de copt si ii lasam la crescut circa 20 minute, apoi ii ungem cu ou batut amestecat cu zaharul vanilat.



Dam tavile cu cozonacii in cuptorul preincalzit la 160°C pentru 1 ora.





Cand sunt gata ii scoatem si ii lasam sa se raceasca pe un fund de lemn, in tava si culcati pe o parte pentru a nu se lasa umplutura. (Asa am auzit, asa am facut si rezultatul este super ;) )
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Cozonac cu aluat oparit

Cozonac cu aluat oparit

100 g faina se opareste cu 200 ml lapte clocotit. Se lasa la racit si se amesteca cu drojdia lichefiata

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii

Dificultate

Redusa

Timp

2h

0 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente aluat:
  • 1 kg de faina
  • 250 g zahar
  • 500 ml lapte (se poate pune putin sau mai mult
  • in functie de tipul de faina folosit)
  • 4 galbenusuri
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 100 g unt topit
  • 80 ml ulei
  • coaja rasa de la o lamaie
  • esenta de vanilie
  • putina sare
  • Ingrediente umplutura:
  • 4 albusuri
  • 170 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • esenta de rom
  • 30 g cacao
  • 50 g stafide
  • rahat
  • Pentru uns:
  • 1 ou + 1 lingurita zahar vanilat

Raporteaza reteta

Retete
de Daniela_Gherca
Toba de pui

Toba de pui

Taiem pulpele si pieptul fasii lungi si subtiri le condimendam cu boia dulce, usturoi granule( se

21 voturi    3 comentarii
1h
Retete de Pasti
Tort la metru cu glazura de lamaie

Tort la metru cu glazura de lamaie

Pentru aluat: Separam ouale, batem albusurile cu praful de sare si zaharul, adaugam treptat cate

11 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Torturi
Drob de pui

Drob de pui

Am pus la fiert inimile si pipotele in apa rece cu sare, intre timp le-am spumat si cand au fiert

10 voturi    2 comentarii
2h
Retete de Pasti
Retete

din Retete de Craciun

Aluat fraged cu untura si cidru Aluat fraged cu untura si cidru

Acest tip de aluat se pretează la cornulețe fragede, rulouri cu cremă și orice bunătăți mai doriți să preparați. Aluatul

0 voturi    0 comentarii
3h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Salata Rogvaiv cu ton Salata Rogvaiv cu ton

Cartofii se spală și se fierb în coajă, într-un vas mărinimos cu multă apă rece și 1 lingură de sare, cca. 30 minute

0 voturi    0 comentarii
1h 5 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Globulete dulci