Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom

Ingrediente

  • 800g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 cubulet de drojdie
  • 2 oua+ 1 albus
  • 300ml lapte
  • 120g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 150g unt
  • coaja de la 1 portocala
  • Crema: 150 ml lapte
  • 3 linguri cacao
  • 60g zahar
  • 3 linguri pesmet
  • 5-6 linguri nuca macinata
  • esenta de rom
  • Pentru uns: 1 galbenus de ou
  • 2 linguri lapte

Mod de preparare

Pentru aluat: faina o punem intr-un lighean si o amestecam putin cu un tel, iar in mijloc facem o adancitura unde adaugam drojdia pe care am dizolvat-o intr-o lingura de zahar si 50ml lapte caldut, presaram putina faina deasupra si lasam cateva minute pana incepe sa crape.

Intre timp incalzim laptele cu zaharul si vanilia, adaugam si coaja de la portocala, iar separat intr-un bol batem ouale cu albusul si presaram putina sare.

Cand drojdia a crescut putin punem peste aceasta laptele si ouale si incepem sa framantam un aluat omogen dar lipicios, adaugam treptat si untul caldut, pe care l-am topit la microunda si framantam bine pana incorporam toate ingredientele, iar aluatul este moale si usor de intins. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Pentru crema: Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul, cacao si pesmetul pana se topeste zaharul, oprim focul si adaugam nuca macinata si putina esenta de rom.

Lasam sa se raceasca amestecand din cand in cand. (daca mai trebuie nuca, mai puteti adauga daca crema este inca moale).

Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 2 si fiecare parte o intindem intr-un dreptunghi pe masa de lucru, adaugam jumatate din compozitia de crema si rulam frumos, apoi ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt.

Ii mai lasam putin la crescut dupa care ii ungem cu galbenusul de ou amestecat cu 2 linguri de lapte, apoi ii bagam la cuptorul preincalzit pentru cca.1 ora.

Cand sunt gata, ii ungem cu putina apa si ii acoperim cu hartie si un prosop de bucataie pentru a ramane pufosi.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei
Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise