Cozonac pufos cu nuca

Timp pregatire
230 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac pufos  cu nuca

Ingrediente

  • 1 kg de faina
  • 4 oua pentru aluat si un ou pentru uns cozonacii
  • 250 g zahar
  • drojdie cat o nuca
  • esenta vanilie
  • ulei
  • unt
  • lapte aproximativ 500ml
  • coaja lamaie
  • sare
  • zahar pudra
  • Aceste ingrediente sunt necesare pentru 2 cozonaci!
  • Crema de nuca:
  • nuca macinata
  • albus
  • zahar dupa gust
  • esenta de rom
  • stafide = stafidele se pun in esenta de rom cu o seara inainte

Mod de preparare

Punem faina intr-un castron incapator pt framantat. Se ia putina faina din castron si se pune intr-un vas, se opareste cu putin lapte (3-4 linguri), se lasa la racit. Adaugam drojdia pe care am amestecat-o cu jumatate de lingura de zahar si putin lapte, amestecam cu faina oparita si o lasam la crescut pana isi dubleaza volumul. In acest timp se separa ouale: batem bine galbenusurile cu 4 varfuri de lingurita de sare si cu zaharul pana se obtine o pasta fina.

Cand a crescut maiaua amesatecam totul cu restul fainii, adaugam si ouale batute, laptele si esenta de vanilie. Framantam totul cu pumnii stransi bagam mainile din cand in cand in putin unt topit si putin ulei aproximativ o ora pana face aluatul niste basicute. Se acopera aluatul cu un prosopel curat si se da la caldura lasand la crescut timp de 1 ora jumate. In acest timp facem crema: amestecam nuca macinata cu albusul ramas eventual daca mai trebuie mai adugam un ou, zahar dupa gust si adaugam stafidele cu esenta de rom, tapeteam si tavile cu hartie de copt.

Cand aluatul a crescut se imparte in doua, intindem coca cam de 1 cm, maxim 2cm pe masa tapetata cu faina, ungem cu crema de nuca preparata, rulam si lasam cozonacii la crescut timp de 45 minute -o ora. Ungem cozonacii cu un ou si-i bagam la cuptor pana cand se rumenesc. Se scot si se ung iar cu ou si se pudreaza cu zahar. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise