autor:

gicuta

» » Aluaturi si Foietaje

Cozonac cu nuca

Autor: gicuta (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 14 februarie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: gicuta (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 14 februarie 2016

Ingrediente
Ingrediente pentru 3 cozonaci:, Aluat:, 1,5 kg de faina (eu am folosit faina ungureasca Liszt), 450 g zahar, 750 ml lapte, 75 g drojdie proaspata, 3 oua, 5 galbenusuri, 250 g unt 82% grasime, 100 ml ulei, o lingura untura solida, 2 pliculete zahar vanilat, coaja de la o lamaie si 2 mandarine(puteti folosi de portocala), 1 sticluta esenta de rom, 1 sticluta esenta de vanilie, o lingurita de sare, Pentru umplutura:, 5 albusuri, 400 g nuca macinata, 200 g zahar, 3 linguri cacao, 100 g stafide inmuiate in ½ sticuluta esenta de rom, un praf de sare, Pentru uns:, galbenus de ou

Dificultate: Ridicata Timp: 3h 50 min

17 voturi

Mod de preparare

Cozonaci pufosi si aromati facuti cu dragoste 



Lasam toate ingredientele la temperatura camerei, de seara.
Aluat:
Punem ouale si galbenusurile intr-un caston ,adaugam sarea peste ele,le batem cu furculita si le lasam deoparte. Cernem faina de doua ori intr-un vas mai mare. Incalzim 500 ml de lapte in care adaugam zaharul, amestecam pana se topeste, il dam deoparte si adaugam zaharul vanilat si coaja de citrice. Separat, turnam 250 ml de lapte clocotit peste 3 linguri de faina si amestecam ca sa nu faca cocoloase.Peste compozitia calduta de faina si lapte adaugam drojdia frecata cu o lingura de zahar, amestecam si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.Punem untura,untul si uleiul intr-o craticioara la incalzit si lasam doar cat sa se topeasca . Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem maiaua crescuta. Amestecam ouale cu laptele caldut si esentele. Incepem sa framantam aluatul adaugand treptat compozitia de lapte si oua.Dupa 10 minute de framantat,rasturnam aluatul pe blatul de lucru si incepem sa adaugam cate putin unt si ulei caldut. Framantam aducand aluatul catre centru si il lovim din cand in cand de blatul de lucru.Mai incalzim untul si uleiul cand se raceste. Framantam aluatul aproximativ trei sferturi de ora pana incepe sa faca basici.Cand este gata,punem din nou aluatul in vas, il acoperim cu un prosop curat si il lasam la crescut la loc cald , pana isi dubleaza volumul.
Umplutura: mixam albusurile cu un praf de sare apoi adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana ne iese o bezea tare si lucioasa.Incorporam nuca amestecand usor cu o spatula iar la sfarsit punem cacaoa si stafidele .
Cand aluatul a crescut, il impartim in 6 bucati pe care le vom framanta usor. Intindem fiecare bucata cu mana pe blatul de lucru uns cu ulei, intr-o forma dreptunghiulara. Punem din compozitia de nuca pe toata suprafata apoi rulam.Impletim cate doua rulouri si le asezam in formele tapetate cu hartie de copt.Eu al treilea cozonac l-am facut intr-o forma de guguluf pe care am uns-o cu ulei. Lasam la crescut aproximativ trei sferturi de ora,apoi ungem cozonaii cu galbenus .Dam tavile la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aproximativ 50 de minute pana se rumenesc frumos. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului.Cand sunt gata ,scoatem cozonacii si ii lasam la racit in bucatarie la loc cald.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu nuca si ciocolata

Cozonac cu nuca si ciocolata

Pentru aluat, punem ingredientele in masina de paine, exact in ordinea enumerata...si setam pt framantat

3 voturi    0 comentarii
3h
Retete de Craciun
Cozonac cu nuca ,fulgi de migdale si halva

Cozonac cu nuca ,fulgi de migdale si halva

Aluatul l-am facut la masina de paine iar ingredientele au fost puse in ordinea scrisa mai sus.

1 vot    1 comentariu
5h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • gicuta

    gicuta (Chef de cuisine) , 16 mai 2016

    lory, ingredientele sunt pentru 3 cozonaci

  • Fara foto

    lory , 27 aprilie 2016

    Câți cozonaci ies din compoziția data?

Dificultate

Ridicata

Timp

3h 50 min

17 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru 3 cozonaci:
  • Aluat:
  • 1,5 kg de faina (eu am folosit faina ungureasca Liszt)
  • 450 g zahar
  • 750 ml lapte
  • 75 g drojdie proaspata
  • 3 oua
  • 5 galbenusuri
  • 250 g unt 82% grasime
  • 100 ml ulei
  • o lingura untura solida
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja de la o lamaie si 2 mandarine(puteti folosi de portocala)
  • 1 sticluta esenta de rom
  • 1 sticluta esenta de vanilie
  • o lingurita de sare
  • Pentru umplutura:
  • 5 albusuri
  • 400 g nuca macinata
  • 200 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 100 g stafide inmuiate in ½ sticuluta esenta de rom
  • un praf de sare
  • Pentru uns:
  • galbenus de ou

Raporteaza reteta

Retete
de gicuta
Cozonac Rosenkranz

Cozonac Rosenkranz

Laptele caldut il amestecam cu 3 liguri de zahar si drojdia. Intr-un castron se cerne faina,

11 voturi    5 comentarii
4h
Aluaturi si Foietaje
Strudel cu mere

Strudel cu mere

Merele se calesc cu zaharul dupa care se adauga scortisoara si zaharul vanilat. Din apa, ulei , zahar,

14 voturi    6 comentarii
3h
Retete de post
Tort cu crema de zahar ars

Tort cu crema de zahar ars

Crema: Cele 8 linguri de zahar se pun la caramelizat in cratita. Cand este gata se tapeteaza peretii

8 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Torturi

gicuta (Chef de cuisine)

lory, ingredientele sunt pentru 3 cozonaci

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Cozonac floare cu gem de caise