Cozonac cu nuca

Timp pregatire
230 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu nuca

Ingrediente

  • Ingrediente pentru 3 cozonaci:
  • Aluat:
  • 1,5 kg de faina (eu am folosit faina ungureasca Liszt)
  • 450 g zahar
  • 750 ml lapte
  • 75 g drojdie proaspata
  • 3 oua
  • 5 galbenusuri
  • 250 g unt 82% grasime
  • 100 ml ulei
  • o lingura untura solida
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja de la o lamaie si 2 mandarine(puteti folosi de portocala)
  • 1 sticluta esenta de rom
  • 1 sticluta esenta de vanilie
  • o lingurita de sare
  • Pentru umplutura:
  • 5 albusuri
  • 400 g nuca macinata
  • 200 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 100 g stafide inmuiate in ½ sticuluta esenta de rom
  • un praf de sare
  • Pentru uns:
  • galbenus de ou

Mod de preparare

Cozonaci pufosi si aromati facuti cu dragoste 

Lasam toate ingredientele la temperatura camerei, de seara.

Aluat:

Punem ouale si galbenusurile intr-un caston ,adaugam sarea peste ele,le batem cu furculita si le lasam deoparte. Cernem faina de doua ori intr-un vas mai mare. Incalzim 500 ml de lapte in care adaugam zaharul, amestecam pana se topeste, il dam deoparte si adaugam zaharul vanilat si coaja de citrice. Separat, turnam 250 ml de lapte clocotit peste 3 linguri de faina si amestecam ca sa nu faca cocoloase.Peste compozitia calduta de faina si lapte adaugam drojdia frecata cu o lingura de zahar, amestecam si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.Punem untura,untul si uleiul intr-o craticioara la incalzit si lasam doar cat sa se topeasca . Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem maiaua crescuta. Amestecam ouale cu laptele caldut si esentele. Incepem sa framantam aluatul adaugand treptat compozitia de lapte si oua.Dupa 10 minute de framantat,rasturnam aluatul pe blatul de lucru si incepem sa adaugam cate putin unt si ulei caldut. Framantam aducand aluatul catre centru si il lovim din cand in cand de blatul de lucru.Mai incalzim untul si uleiul cand se raceste. Framantam aluatul aproximativ trei sferturi de ora pana incepe sa faca basici.Cand este gata,punem din nou aluatul in vas, il acoperim cu un prosop curat si il lasam la crescut la loc cald , pana isi dubleaza volumul.

Umplutura: mixam albusurile cu un praf de sare apoi adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana ne iese o bezea tare si lucioasa.Incorporam nuca amestecand usor cu o spatula iar la sfarsit punem cacaoa si stafidele .

Cand aluatul a crescut, il impartim in 6 bucati pe care le vom framanta usor. Intindem fiecare bucata cu mana pe blatul de lucru uns cu ulei, intr-o forma dreptunghiulara. Punem din compozitia de nuca pe toata suprafata apoi rulam.Impletim cate doua rulouri si le asezam in formele tapetate cu hartie de copt.Eu al treilea cozonac l-am facut intr-o forma de guguluf pe care am uns-o cu ulei. Lasam la crescut aproximativ trei sferturi de ora,apoi ungem cozonaii cu galbenus .Dam tavile la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aproximativ 50 de minute pana se rumenesc frumos. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului.Cand sunt gata ,scoatem cozonacii si ii lasam la racit in bucatarie la loc cald.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise