Cozonac cu nuca

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu nuca

Ingrediente

  • 550 g faina
  • 4 oua
  • 250 ml lapte
  • 150 g zahar+ cca 100 g pentru nuca (depinde de gustul fiecaruia)
  • 50 ml ulei
  • 100 g unt
  • 40 g drojdie
  • 200g nuca macinata
  • esente (rom, vainilie, lamaie)

Mod de preparare

Laptele se amesteca cu 75 g zahar si se pune la incalzit. Cind este cald se amesteca cu 3 linguri de faina si drojdia. Se lasa sa creasca.

Galbenusurile se fac spuma cu restul de zahar , apoi se toarna uleiul putin cite putin, untul moale ( incalzit putin in microunde)esente(vainilie, lamaie ,coaja de lamaie, rom) apoi amestecul de drojdie( plamadeala)in alternanta cu faina.Se framinta cam 20 de minute pina ce aluatul se desprinde de pe mina si de pe marginile vasului.Coca trebuie sa fie ca o minge elastica pe care daca o apesi cu degetul revine usor. Se acopera vasul si se lasa la dospit intr-un loc cald 1 ora.

Intre timp se prepara umplutura.Cele 4 albuse se bat spuma si se adauga nuca macinata , zahar dupa gustul fiecaruia si esenta de rom .Se pastreaza.

Cind aluatul si-a dublat volumul se framinta putin se imparte in doua si pregatim cozonacii. Pe masa cu putina faina se intinde cu sucitorul aluatul de grosimea de 1/2 de cm si peste intindem jumatate din cruma de nuca cu albus ( nu prea groas caci albuele cresc la copt). Nu intindeti pe toata suprafata aluatului , lasati cam 2 cm pe margini. Inrolati si asezati in tava de cozonac unsa si tapetata cu faina, (Cozonacul sa nu fie mai inalt de jumatatea tavii )

se lasa sa creasca cam20-30 minute, dupa care se dau cu ou sau lapte pe deasupra si se presara putin zahar si nuca macinata.Se baga la cuptor pentru 1 ora la 180º C.

Acest aluat se poate folosi si pentru a pregati pasca sau gogosi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise