Cozonac cu nucă pentru Mihaela

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Cozonac cu nucă pentru Mihaela

Ingrediente

  • 500 g de făină
  • 250 g de unt
  • 100 g de zahăr pudră
  • 1 vanilie
  • 1 lămâie
  • sare
  • 7 gălbenuşuri
  • puţină scorţişoară
  • 40 g de drojdie
  • 250 g de nucă măcinată
  • 1 esenţâ de rom/30 ml de rom
  • 200g de zahăr tos

Mod de preparare

Se freacă untul cu zahărul pudră, coaja rasă de lămâie, vanilia. Drojdia se moaie cu puţin lapte şi se lasă la crescut. Se pune sarea peste gălbenuşuri şi se freacă.Se adaugă şi scorţişoara şi o lingură de rom.Se amestecă şi cu untul si faina, se pune drojdia si, dacă e nevoie, se pune nişte lapte călduţ, ca să se obţină un aluat potrivit.Se frământă bine, se acoperă şi se lasă la crescut.

Albuşurile se bat spumă tare, se pune zahărul tos si o lingura de lămâie, esenţa de rom şi se bat până se întăresc din nou.

În albuş se pune o lingură de cacao si nucile şi se amestecă uşor.

Se întinde aluatul subţire, se pune umplutura şi se rulează. Se pot presăra şi stafide. Se pot face mai mulţi cozonaci, depinde de tavă si cum îi vrei de groşi. Sunt mai frumosi în forme lungi şi subţiri.Formele se ung cu unsoare.

Se mai lasa 15 minute la crescut în tavă.Se ung apoi cu ou bătut.

Se coc în cuptorul cald, se scot din formă, se pun pe ceva acoperit cu hârtie, se acoperă şi se lasă în bucătărie "să meargă la Dumnezeu", cum zice măicuţa.

te poti "juca", aranjând aluatul în tot felul. Eu am cântărit aluatul si apoi l-am împărti în părti egale pentru cqte tăvi am dorit. Fac din 2 kg de faina odată. Îmi ies 7 cozonaci pe care îi coc în 2 ture în aragaz.Daca vrei forme interesante, împleteste în 3 sau împarte aluatul pentru o tava în 2 părţi, fă 2 rulouri pe care le pui unul peste altul, amesteca putin aluat cu cacao etc.

Reţeta e dedicată Mihaelei celei gustoase şi cu simţ estetic! De ziua ta...cu prietenie şi apreciere deosebită!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise