Cozonac cu nuca

Timp pregatire
130 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu nuca

Ingrediente

  • 1kg de faina de buna calitate,5 oua,350g zahar,2fiole esenta de rom, coaja rasa de lamaie sau portocala ,500ml lapte ,2 cuburi drojdie proaspata,300g nuca macinata,2 linguri cacao ,un varf de lingurita de sare(sarea intensifica aroma cozonacului),100ml ulei,100g unt.
  • -un ou ,o lingura de lapte si 2 plicuri de zahar vanilat pentru uns cozonacul.

Mod de preparare

Se pregatesc toate cele necesare cozonacului ,de cu seara in bucatarie ,mai putin zaharul si laptele.

Drojdia de bere se freaca cu o lingura de zahar.Dupa ce s-a lichefiat(a devenit lichida),se pune putin lapte caldut si 2 linguri de faina,se amesteca bine si se lasa la crescut.

Se cerne faina de trei ori si se lasa deoparte.Intr-o craticioara punem laptele cu jumatate din cantitatea de zahar la incalzit pe foc.Nu se fierbe ,doar se incalzeste cat sa se dizolve zaharul.

Intr-un castrom spargem ouale,separam galbenusul de albus.Frecam galbenusurile cu sarea(intensifica culoarea gabenusului),apoi punem jumatatea ramasa din cantitatea de zahar si le batem cu pana se dubleaza si se ingroasa cantitatea.Punem laptele in care am dizolvat zaharul si le mai batem un pic impreuna.

Intr-un ibric punem la topit untul si apoi punem si uleiul si le pastram caldute(incercam cu degetul mic sa nu fie prea fierbinte sa oparim coca).

Avand toate pregatite incepem framantarea cozonacului.Peste faina cernuta punem compozitia formata din lapte ,galbenusuri si zahar,maiaua,esenta de rom si coaja de lamaie sau portocala . Incepem sa framantam de jos in sus, din exterior spre interior,pana incepe sa prinda contur si consistenta coca.Apoi incepem sa turnam untul care a fost si el dizolvat cu uleiul , dar mai mult luand in causul palmei grasime ,framantam pana se termina toata.

Astfel fiind framantat cozonacul,se lasa la crescut pana se dubleaza volumul,circa o ora.

Sfat:eu infoliez ligheanul sau castronul in care am coca pentru crescut ,apoi pun servet peste;in felul asta nu patrunde nici un pic de aer si creste mai repede.

In timp ce coca este lasata la crescut pregatim tavile de cozonac.Ori punem foaie de copt ,ori ungem tavile cu unt .In nici un caz nu punem faina in tavi.

Dupa ce am pregatit tavile , amestecam nuca ,albusul de ou, 3-4 linguri de zahar ,o lingura de cacao si dupa preferinta inca un pic de esenta de rom.

Acum coca fiind gata ,crescuta ,ungem blatul de lucru cu ulei, mainile la fel si incepem sa formam cozonaci. Intindem coca pe blatul uns, ungem cu nuca si infasuram sul ,apoi partea cu nada se v-a pune pe fundul tavi pentru a iesi cozonaci aratosi.Mare atentie, nu punem coca mai mult de jumatatea tavi,pentru a nu avea surpriza sa ne dea pe afara in cuptor(eu am patit, asa ca , atentie ).

Lasam la crescut pana ajung la nivelul tavi, ii ungem cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si dupa preferinta se pune zahar vanilat.Eu prefer pentru mirosul ce-l da in timpul coaceri , in schimb vecinii mei nu .Am glumit,miroase imbietor.

Cuptorul fiind incins din timpul in care am lasat cozonacul la crescut,il reglam pentru primele 10 minute la 180 de grade , dupa care reducem la 160 de grade inca 30-35 de minute,cand incercam cu un pai si daca paiul este curat , cozonacul poate fii scos din cuptor.

Il lasam in tavi circa 10 minute pentru a nu se lasa , dupa care ii putem scoate din tavi.

Pofta buna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise