autor:

Licuta Marin

» » Aluaturi si Foietaje

Cozonac cu nuca

Autor: Licuta Marin (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 01 mai 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Licuta Marin (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 01 mai 2013

Ingrediente
Ingrediente pt. un cozonac:, 500 gr faina tip 000, 4 galbenusuri, 1 albus, 25 gr drojdie proaspata, 250 ml lapte, 150 gr zahar, 75 gr unt topit, un praf de sare, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie, 30-50 ml ulei pt. framantat aluatul, , Pentru umplutura:, 200 gr nuca macinata, 30-40 gr cacao, 3 albusuri, 150 gr zahar, esenta de rom., , Pentru decorat:, un ou batut, mac

Dificultate: Ridicata Timp: 3h

32 voturi

Mod de preparare

1. Intr-un castron preparam drojdia astfel: punem 5-6 linguri cu lapte caldut, 2 linguri cu faina, drojdia si amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia, dupa care o punem sa creasca la cald, pana isi dubleza volumul.
2. Intre timp punem la fiert laptele impreuna cu zaharul si fierbem pana se topeste complet, apoi lasam sa se raceasca si adaugam coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie.
3. Intr-un alt castron punem faina si in ordinea urmatoare ingredientele, amestecand cu faina dupa fiecare: compozitia cu drojdia, galbenusurile batute impreuna cu albusul si sarea, compozitia cu lapte si zahar si la urma untul topit. Atentie! Este posibil ca faina sa nu incorporeze tot laptele, si in acest caz nu turnam tot laptele deodata. Il turnam treptat si atunci cand vedem ca aluatul este potrivit de moale si inca mai avem lapte, il dam deoparte (laptele) si continuam cu celelalalt ingredient (untul topit).
4. Ne ungem mainile cu ulei si framantam aluatul circa 15-20 de minute. Obtinem un aluat omogen, consistent si elastic pe care il lasam sa creasca la caldura, pana isi dubleaza volumul, circa 40-45 de minute.
5.Pana ce aluatul creste, preparam umplutura cu nuca astfel: batem spuma albusurile cu zaharul adaugat treptat, apoi adaugam nuca macinata, cacao si esenta de rom.
6. Aluatul crescut il impartim in doua foi, adaugam pe fiecare cate jumatate din compozitia cu nuca, rulam si impletim foile, dupa care le asezam intr-o forma de cozonac unsa cu unt. Lasam sa creasca la cald timp de aproximativ 15-20 de minute, dupa care ungem cozonacul cu oul batut si presaram putin mac.
7. Dam la cuptorul preincalzit pentru circa 50-55 de minute, la foc mic. Facem testul cu scobitoarea. Scoatem cozonacul pe un gratar, lasam sa se raceasca dupa care il putem servi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom

Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom

Pentru aluat: faina o punem intr-un lighean si o amestecam putin cu un tel, iar in mijloc facem o

2 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti
Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac cu nuca si cacao

Mod de preparare: Pentru o reusita a cozonacului este bine ca toate ingredientele (mai putin laptele)

8 voturi    7 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Melinda Jager

    Melinda Jager (Chef de cuisine):

    Chiar este foarte bun, cel mai reusit cozonac de pana acum. Si merge foarte bine langa o cana cu lapte.

  • Carmen_Gherasim

    Carmen_Gherasim (Bucatar sef):

    In sfarsit am gasit reteta pe care mi-o doream.Este cea mai completa si mai buna reteta de cozonaci cu nuca.Felicitari! Am facut astazi si am fost foarte multumita !!!

  • 11 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    carla , 09 aprilie 2015

    pt. aluat cit zahar trebuie

  • Fara foto

    yoni , 07 aprilie 2015

    As vrea sa stiu cata drojdie la pliculet intra in reteta..aici nu pot gasi drojdie proaspata,numai uscata...esti draguta sa imi spui cat ar veni drojdia uscata?..multumesc

  • Fara foto

    flo , 07 aprilie 2015

    ce inseamna la foc mic la cuptor electric. puteti fi mai exacta cate grade ?' multumesc

    • Fara foto

      Nety Chiorean , 18 decembrie 2014

      aiesit perfect si e foarte bun ,l am facut in seara asta ,multumesc pt reteta :)

    • Fara foto

      Focsa Ioana Alexandra , 10 februarie 2014

      aiesit perfect si e foarte bun ,l am facut in seara asta ,multumesc pt reteta :)

    • Fara foto

      Elena Butnaru , 03 februarie 2014

      Arata superb ma gandesc ca e si foarte bun .Va multmesc

    • Fara foto

      Rodica Sadagurschi , 30 decembrie 2013

      al prepar chiar seara asta,arata ff bine va multumim p-tru retete !!!!

    • Fara foto

      Ety Rabinovici , 24 decembrie 2013

      murim de pofta

    • Fara foto

      Marisa Lineal , 24 decembrie 2013

      Mama mea il facea in Spania, si tata se lingea pe buse...

    • Fara foto

      Maria Iancu , 30 august 2013

      dupa cum se prezinta in fotografia postata, cozonacul dv. ne convinge cat de frumos si bun a iesit; mi-ati facut o poftaaaaaaa ca abia astept sa-l prepar si eu; FELICITARI si multumiri pentru toate retetele pe care ni le impartasiti see you atata generozitate!

    • Fara foto

      Gustos Ro , 22 mai 2013

      test

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

3h

32 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pt. un cozonac:
  • 500 gr faina tip 000
  • 4 galbenusuri
  • 1 albus
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 250 ml lapte
  • 150 gr zahar
  • 75 gr unt topit
  • un praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • esenta de vanilie
  • 30-50 ml ulei pt. framantat aluatul
  • Pentru umplutura:
  • 200 gr nuca macinata
  • 30-40 gr cacao
  • 3 albusuri
  • 150 gr zahar
  • esenta de rom.
  • Pentru decorat:
  • un ou batut
  • mac

Raporteaza reteta

Retete
de Licuta Marin
Pizza cu ton si sunca

Pizza cu ton si sunca

1. Drojdia se inmoaie in apa calduta apoi se toarna peste faina impreuna cu sarea, uleiul si margarina.

4 voturi    5 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Briose cu dulceata de mure

Briose cu dulceata de mure

1. Zaharul, iaurtul, ouale si uleiul se pun intr-un bol. Se omogenizeaza bine cu mixerul , dupa care

16 voturi    3 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Pui Chinese

Pui Chinese

Se taie marunt usturoiul si se caleste putin in uleiul de masline. Pieptul de pui se taie suvite

22 voturi    4 comentarii
40 min
Mancaruri cu carne

carla

pt. aluat cit zahar trebuie

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Impletituri