Cozonac din...bile

Timp pregatire
135 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac din...bile

Ingrediente

  • Minunata idee de a face cozonacul din bile umplute, l-am luat de la Lia de pe blogul Bucataresele vesele.
  • Doar ideea de...constructie !Multumesc frumos Lia, dar reteta este tot a maicutei mele dragi....
  • Pentru aluat:
  • 1,700 kg faina
  • 500 g zahar
  • 1 lingurita sare
  • 3 oua
  • 2 galbenusuri
  • un varf cutit sofran
  • esenta rom
  • esenta vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 50 g drojdie
  • 2 linguri untura
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 250 g zahar
  • 250 g mac
  • 130 g zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • 100 g rahat
  • 100 g stafide
  • 600 ml lapte caldut
  • 1 ou pentru uns deasupra
  • Din intreaga cantitate va ies 3 cozonaci mari si pufosi !

Mod de preparare

Drojdia sfaramata se pune in 200 ml lapte caldut si 50 g zahar ,la dospit.Cand maiaua a crescut se framinta bine de tot toate ingredientele pentru aluat aproximativ o ora.

In timpul framantarii adaugam putin cate putin din untura lasata la temperatura camerei.

Se lasa la cald la dospit o ora.

Apoi se pune pe masa presarata cu faina si se imparte in 3 parti egele.Fiecare parte se imparte apoi in 16 bile pe care le rotunjim , le acoperim si le mai lasam 15 minute sa dospeasca.

Se intind bilele apoi cu sucitorulsau cu mana ;8 bucati( bile) se umplu cu nuca amestecata cu zahar , coaja de lamaie, stafide( care au fost tinute in apa calduta cu esenta de rom, apoi scurse bine) si esenta de vanilie.

Celelalte 8 se umplu cu mac amestecat cu zahar , coaja de lamaie,rahat si esenta de vanilie.

Se refac bilele pe care le vom monta in tava de coconac unsa, astfel:pe randul de jos in stanga 4 bile cu mac si in dreapta 4 bile cu nuca, asezate in zig-zag cum se vede in poza.

Venim cu al doilea rand de bole pe care le umplem la fel, 4 cu mac si 4 cu nuca si le punem deasupra celor din tava tot in zig-zag.

Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci.

Ii lasam acoperiti sa mai dospeasca aproximativ 15 minute.

Ungem apoi cozonacii cu oul bine batut.

Pentru ca stiam ca se vor ridica mult cozonacii, le-am pus niste inaltatoare din carton, apoi i-am dat la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade pentru aproximativ 60-70 de minute( depinde de cuptor) pina se rumenesc frumos cozonacii.

Lasam cozonacii sa se raceasca in formele lor, apoi ii scoatem si ii putem felia.

Pofta mare !

Mai multe poze : http://sidyskitchen.blogspot.ro/2012/05/cozonac-dinbile.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise