Cozonac evantai

Intr-un vas, amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Cozonac evantai

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 3 galbenusuri
  • 20 g cacao
  • 100 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 fiola esenta rom
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • Mai avem nevoie
  • faina pentru infainat masa de lucru
  • unt pentru uns formele
  • faina pentru tapetat formele
  • 1 galbenus amestecat cu putin lapte pentru uns cozonacii
  • ulei pentru uns vasele in care lasam aluatul la crescut

Mod de preparare

Intr-un vas, amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut. Amestecam.

Separat, punem zaharul ramas si zaharul vanilat peste restul de lapte caldut. Adaugam galbenusurile, sarea si esenta de rom. Amestecam.

Cernem faina, o punem intr-un vas si facem o gropita, in mijlocul careia punem amestecul de drojdie, coaja rasa de lamaie si laptele aromat.

Amestecam bine cu lingura sau la robot.

Inglobam treptat uleiul in aluat si framantam circa 10 min. Eu am framantat la mana.

Dupa framantare, taiem aluatul in doua.

In jumatate de aluat, punem cacao si amestecam pana ce cacaua este bine inglobata in aluat.

Punem cele doua feluri de aluat (cel simplu si cel cu cacao) in doua vase (unse cu ulei) separate pe care le acoperim cu cate un prosop de bucatarie si le lasam la cald, pentru circa 1,5 ore sau pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce aluaturile au crescut, le scoatem pe masa de lucru, infainata cu faina.

Din aluatul simplu, modelam un sul pe care il taiem in 6 bucati.

Din aluatul cu cacao, modelam un sul pe care il taiem in 5 bucati.

Luam, rand pe rand, cate o bucata din aluatul cu cacao si o intindem cu sucitorul, de aproximativ lungimea tavii in care urmeaza sa coacem cozonacii.

La fel procedam si cu aluatul simplu.

Procedam asa pana terminam toate bucatile de aluat de intins.

Punem aluaturile intinse unul peste altul, alternativ...aluat simplu, aluat cacao si tot asa.

Ungem cu unt forma de cozonac si o tapetam cu faina.

Asezam in forma aluaturile, pe dunga, si lasam la crescut, timp de circa 30 minute, acoperind forma cu un prosop de bucatarie.

Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte.

Dam la cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru circa 40/45 min. Pentru a fi siguri ca este bine facut cozonacul, facem testul scobiturii.

In primele 20 minute, asezam deasupra formei in care avem cozonacul, o hartie de copt, astfet incat galbenusul batut de deasupra cozonacului, sa nu se arda.

Scoatem din cuptor.

Lasam sa se raceasca si apoi feliem.

Sursa de inspiratie https://www.youtube.com/watch?v=pKxsjn2ffkM.

Multumesc!

AdyGio l-a numit Cozonac dungat, dar George i-a spus evantai, asa ca si eu tot evantai l-am botezat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise