autor:

tania

» » , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac Leopard

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 01 februarie 2019

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 01 februarie 2019

Ingrediente
700 g aluat de cozonac (aluat mai dulce), sau un aluat framantat special pentru cozonacul leopard, , 500 g faina, 3 oua, 50 g unt, 100 ml ulei, 150g zahar, 10 g drojdie uscata, 50 g stafide, esenta rom, esenta vanilie, un praf de sare, 250 ml lapte caldut., , Ingrediente pentru aluatul de culoare deschisa:, 1 lingura de ciocolata pudra, 2 linguri de lapte, , Ingrediente pentru aluatul de culoare inchisa:, 2 linguri de cacao, 1 lingura nutella, 1 lingura ness cafe, , Pentru uns:, 1 galbenus, 1 linguritra de iaurt, , Pentru decor:, 1 lingura zahar, 1 lingura apa

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

Cozonacul leopard nu numai ca este usor de preparat, dar este si un deliciu cu care va puteti impresiona musafirii oricand, dar mai ales de sarbatori. Il puteti face simplu sau dupa preferinta, iar in aluat se pot adauga: stafide, merisoare, sau fructe confiate. Intodeauna cand fac cozonac imi opresc o bucata de aluat, in jur de 700 g, pentru cozonacul leopard. Deci, fie ca faceti un aluat din ingredientele de mai sus, fie folositi un aluat gata pregatit pentru cozonaci, cum am facut si eu. Daca pregatim aluatul din ingredientele de mai sus, cum procedam ?

Intr-un vas mic vom pune drojdia, 2-3 linguri de faina, putin lapte caldut si vom amesteca bine. Lasam 10 minute pana va incepe drojdia sa fermenteze, dospeasca. Mai intai vom mixa ouale cu zaharul, sarea si esentele, pana cand vom obtine o crema omogena. Vom pune faina intr-un vas mai mare la care vom adauga crema de oua cu zahar, drojdia si restul de lapte si vom incepe framantatul. Incalzim in cuptorul cu microunde untul si uleiul, si pe parcursul framantatului incorporam toata cantitatea. Daca aluatul e prea moale vom mai adauga putina faina, iar daca e prea tare se va pune putin lapte caldut sau iaurt. Aluatul trebuie sa-l simtim pufos la mana, iar dupa 15 minute de framantat el va forma un fel de basici, bule cu aer, care vor pocni usor intre degete. Vom continua procesul de framantat, pana cand vom simti aluatul pufos si nu se va lipi de maini. El trebuie sa fie moale, pufos si omogen. Eu am folosit 700 de grame de aluat. Aluatul il vom imparti in doua bucati egale. O bucata cu greutatea de 350 g, o vom pune intr-un vas si o vom acoperi cu folie alimentara si o vom lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. A doua bucata o vom imparti in doua parti, una de 170 g, care va fi culoarea deschisa, iar cea de a doua de 180g, care va fi culoarea inchisa. Dupa ce am impartit aluatul, bucatile le vom pune in doua vase unse cu putin unt si vom pregati colorantii. Pentru culoarea deschisa vom amesteca praful de ciocolata cu putin lapte si vom incorpora acest amestec in bucata de aluat de 170 g, pana cand obtinem o culoare uniforma si un aluat omogen. La fel procedam si cu bucata de aluat de culoare inchisa. Amestecam nutella, cu cacaoa, ness-ul si laptele, apoi incorporam in bucata de aluat pana obtinem o culoare uniforma si un aluat omogen. Acoperim ambele vasele cu o folie alimentara si le vom lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. Dupa ce au crescut vom imparti aluaturile in mai multe bucati, de marimi diferite. Bucata alba de 350g, o vom imparti in 8 bucati, 3 mai mari si 5 mai mici, si anume: {(5x38g=190g) +(3x53g=180g)}. Bucata de culoare inchisa care este de 180g, o vom imparti la fel in 8 bucati: {(3x30g=90g)+(5x18g=90g)}, iar bucata de culoare deschisa, cu greutatea de 170g, se va imparti tot in 8 bucati, 3 mai mari si 5 mai mici, astfel:{(3x28g=84g)+(5x17g=85g)}. Dupa ce am impartit aluaturile vom incepe sa formam asa zisul "leopard". E bine sa urmariti si pozele postate la etapele de lucru. Pregatim tava in care vom coace cozonacul, eu am folosit un vas yena, pe care l-am tapetat cu hartie de copt. Mai intai ne vom ocupa de bucatile mari. Vom intinde cele 3 bucati de culoare alba si inchisa. Peste cele de culoare inchisa vom aseza bucatile mari de culoare dechisa, care au fost rulate ca betisoare, apoi le vom rula impreuna. Am obtinut 3 betisoare mari pe care le punem pe bucatile albe si le vom rula din nou, astfel am obtinut 3 betisoare mari. Procedam la fel si cu cele 5 bucati mici, ruland in acelasi mod, obtinind inca 5 betisoare. Deci peste bucata de culoare inchisa punem betisorul de culoare deschisa, rulam si betisorul obtinut il rulam in bucata de aluat alba. Acum vom aseza betisoarele in tava, intercalate intre ele, mari si mici. Vom lasa cozonacul aproximativ inca 20 de minute sa mai creasca, dupa care il vom unge cu ou si vom introduce cozonacul nostru in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 40 de minute, sau pana trece de testul scobitoarei. Pentru a capata un luciu frumos, dupa ce il vom scoate din cuptor il vom unge cu putina apa cu zahar. Este un cozonac aspectos si delicios.

Va doresc spor si Pofta buna !

Specific : Romania
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac Leopard" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Ciorba de ied

Ciorba de ied

Pregatim aragazul si o oala mare in care turnam cam 6 Litri de apa rece si punem o lingurita cu sare. Adaugam

6 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti
Pulpa de porc cu sos de portocale

Pulpa de porc cu sos de portocale

Garnitura: Cartofii noi (bine spalati) se fierb in coaja in apa sarata si se pun la cald, pana la

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • 700 g aluat de cozonac (aluat mai dulce)
  • sau un aluat framantat special pentru cozonacul leopard
  • 500 g faina
  • 3 oua
  • 50 g unt
  • 100 ml ulei
  • 150g zahar
  • 10 g drojdie uscata
  • 50 g stafide
  • esenta rom
  • esenta vanilie
  • un praf de sare
  • 250 ml lapte caldut.
  • Ingrediente pentru aluatul de culoare deschisa:
  • 1 lingura de ciocolata pudra
  • 2 linguri de lapte
  • Ingrediente pentru aluatul de culoare inchisa:
  • 2 linguri de cacao
  • 1 lingura nutella
  • 1 lingura ness cafe
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 1 linguritra de iaurt
  • Pentru decor:
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura apa

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

1 vot    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    2 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Muschi de porc sibian Muschi de porc sibian

Feliile de carne le batem ca pentru snitele, apoi le condimentam cu sare si piper. Pe fiecare bucata de carne asezam o felie subtire

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Retete de Pasti
Prajitura Kati Prajitura Kati

Se pune faina cu untura si se amesteca, se adauga zaharul, sarea, praful de copt, ouale si smantana si se framanta pana se obtine un

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Retete de Pasti
Porumbei in cuib de gris cu sos de merisoare