Cozonac pufos cu mac

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac pufos cu mac

Ingrediente

  • 1 kg faina alba
  • 50 gr drojdie
  • 300 gr zahar
  • 7 oua
  • 300 ml lapte
  • 100 gr unt
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura smantana
  • cate o fiola de esenta de vanilie, rom, lamaie
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita rasa de sare

Mod de preparare

http://gatitcudragoste.blogspot.ro/2014/04/cozonac-cu-mac.html

Maia

Lichefiem 50 gr drojdie proaspata cu putin zahar tos, adaugam 100 ml lapte caldut, 100 gr faina, amestecam, presaram faina peste maia si o lasam sa dospeasca.

Aluat

Amestecam intr-un castron galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si laptele in care am dizlovat zaharul ramas. Le punem peste faina bine cernuta, impreuna cu maiaua si amestecam totul foarte bine. Nu necesita mult framantat. Urmeaza impaturatul aluatului cu grasimea, calduta, care este foarte important.

Preparam un amestec din 100 gr unt topit si 100 ml ulei, din care adaugam cate putin si impaturam aluatul, fara sa framantam , pana cand este incorporata intreaga cantitate de grasime. Nu va absorbi toata grasimea de la primele impaturiri. Repetam operatiunea de impaturire din 15 in 15 minute.

Lasam aluatul sa dospeasca la loc cald.

Umplutura

Mixam 4 albusuri, pana devin spuma tare, 5 linguri zahar, apoi adaugam macul macinat, fiert in putin lapte si zahar, pana devine o pasta groasa, racita.

Impartim aluatul in doua parti egale, intindem fiecare bucata de aluat, punem umplutura cu mac si rulam.

Fiecare cozonac, astfel rulat, il asezam in propria lui tava, tapetata cu hartia de copt, il ungem cu ou batut, presaram zahar brun sau tos si se lasa la dospit.

Pentru a ramane rumen, frumos, se pune o hartie de copt si peste cozonac.

Pregatim cuptorul, punem o tava cu apa care sa faca aburi, pe cand punem cozonacii la copt. Lasam tava cu apa, producatoare de aburi, sub cozonaci, 25 minute, dupa care o scoatem foarte repede, sa nu deranjam cozonacii in procesul lor de coacere.

Hartia de copt, de peste cozonac, se scoate abia dupa 50 minute, cand este aproape gata, copt. Il mai lasam la copt 5 sau 10 minute, depinde de cuptor.

Cand scoatem cozonacul din cuptor, il mai lasam putin in tava culcata pe o parte, apoi pe cealalta parte, pentru a ramane un cozonac pufos, nu mai mult de 7 minute pentru a nu se umezi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise