Reteta postata pe: 27 decembrie 2008
Ingrediente
1 kg faina, 2 cubulete drojdie proaspata, 500 ml lapte gras, 200 grame unt, 250 grame zahar tos, 5 +1 galbenusuri, (albusurile le congelam si le folosim la alte prajituri), o lingurita sare, esente, coaja de lamaie, 3 plicuri zahar vanilinat, umplutura dupa preferinta
Dificultate: Ridicata | Timp: 3h
Mod de preparare
De cu seara, cernem faina ...ideal de vreo trei ori pentru ca devine mai pufoasa. Intr un vas incalzim laptele cu toata cantitatea de zahar si esentele. Lasam la racit. Intre timp, aprindem cuptorul ....in bucatarie trebuie sa fie cald. Pregatim maiaua ca la orice cocatura: drojdia se topeste cu o lingurita de zahar+ 2 linguri de faina+ alte 2-3 de lapte. Lasam la crescut in mijlocul movilei de faina. Cand si a dublat volumul adaugam toata cantitatea de lapte si cinci galbenusuri frecate. Acum incepe partea cea mai interesanta: framantatul. Din cand in cand ne inmuiem mainile in untul topit (si racit), nu turnam direct in aluat. Treptat cu rabdare ...framantam aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncam de colo colo vreme de juma de ceas. Apoi lasam la dospit in bucataria incalzita vreme de 40 de minute. Impartim aluatul in patru, apoi intindem fiecare bucata cu mana pe masa unsa cu ulei. Umplem cu ce dorim (cacao, nuca, stafide, rahat, fulgi de ciocolata, etc). Facem patru suluri si le impletim doua cate doua....si apoi hop in tava (tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei). Ungem cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si presaram cu zahar. Mai lasam sa cresca pana cand isi dubleaza volumul cozonaceii nostrii si dam la cuptor pentru 50 de minute (dupa al meu cuptor).
Se lasa la racit putin in tava si apoi se scot.
Aceasta reteta apartine Gabrielei Cara.
Daca ti-a placut reteta noastra "COZONAC PUFOS" nu uita sa-i faci un
review
Alte retete
din Retete de Craciun
http://gatitcudragoste.blogspot.ro/2014/04/cozonac-cu-mac.html
Maia
Lichefiem 50 gr drojdie
1 vot
2 comentarii
2h 30 min
Punem faina intr-un castron incapator pt framantat. Se ia putina faina din castron si se pune intr-un
23 voturi
11 comentarii
3h 50 min
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Aura Rusu , 14 noiembrie 2015
Buna astazi am sa fac reteta de cozonac pufos,,revin cu un comm,,sa vad cum o sa iasa,,asa ca,,,,spor la treba !
Simona Gheorghita , 19 aprilie 2015
Pot sa va dau un sfat in legatura cu albusurile...Se pot bate spuma cu zahar,adaugati si nuca pisata apoi folositi ca umplutura pentru cozonac!Spor la gatit!
ADITA , 16 ianuarie 2015
NU DA INGREDIENTELE
Lelia Burns , 23 decembrie 2014
heeehehe dupa cate vad eu cand e vorba de framantaat cozonacul asta trebuie sa fi fff nervos , sau sa te gandesti la cineva pe care ai pica, sa lovesti bine si cu rabdare "cozonacul" asta. Mda gandestete la sot sau colega de serviciu, sau vecina afurisita si cred ac va iesi un cozonac , al naibi de pufos, heheheh. ok dears cred ca trebuie sa fie grozav cozonacul cel pufos. SARBATORI FERICITE SI lA MULTI ANI,!!! cu cozonaci pufosi..., hehehehehehe
Ika Vladislav , 09 noiembrie 2014
Cine mai are rabdare sa-i lase la racit?? Eu sigur nu
Raluca Ralu , 13 mai 2014
Este foarte lipicios aluatul asa trebuie sa fie?
Mirela Cristina Radu , 28 aprilie 2014
Am facut aceasta reteta si a iesit super. Multumesc Merita sa o incercati
Anna Tarau , 20 aprilie 2014
heeehehe dupa cate vad eu cand e vorba de framantaat cozonacul asta trebuie sa fi fff nervos , sau sa te gandesti la cineva pe care ai pica, sa lovesti bine si cu rabdare "cozonacul" asta. Mda gandestete la sot sau colega de serviciu, sau vecina afurisita si cred ac va iesi un cozonac , al naibi de pufos, heheheh. ok dears cred ca trebuie sa fie grozav cozonacul cel pufos. SARBATORI FERICITE SI lA MULTI ANI,!!! cu cozonaci pufosi..., hehehehehehe
Ralu Stoinea , 19 aprilie 2014
Super rețea
Us Geo , 18 aprilie 2014
Super bun
Blandiana Lyka , 17 aprilie 2014
la ce temperatura se coc? 160 ?
Nutzica Nutzi , 06 aprilie 2014
Reteta asta o folosesc si eu de cativa ani ,albusurile se pot bate spuma cate unu pe rand (daca le bateti spuma toate in acelasi timp se lasa pana sa faceti toti cozonacii) , si se amesteca cu cacao se unge aluatul intins apoi se pune nuca ,stafide ce doriti
Daniela Onosa , 22 ianuarie 2014
doua cuburi de 25gr sau unu de 50 gr
COSTEO (Chef de cuisine) , 15 ianuarie 2014
Ce frumos au crescut!Felicitari!!!!!!
Adriana-Mihaela_Melnic (Bucatar) , 28 decembrie 2013
am testat-o si nu doar odata... dupa aceasta reteta am invatat sa fac cozonaci :)
Luminita Pal , 23 decembrie 2013
Acum am terminat 2 cozonaci superbi după reteta ta care mi s-a părut foarte simplu explicata. Merci mult de reteta
Neagu Ana , 22 decembrie 2013
cred ca este ff bun
Chiscoci Elena , 22 decembrie 2013
sper.sa/mi.iasa
Ghia Nedelcu AnyBeatrice , 21 decembrie 2013
preparat....la crescut....dupa vom vedea....
Jeaneta Dobrescu , 20 decembrie 2013
Doua cubulete de drojdie de cate grame ? E important de precizat cantitatea exacta de drojdie. Presupun ca se pun cam 50-60 gr. drojdie la 1kg. faina.
Bica Elena , 19 decembrie 2013
foarte bun
valerica vali , 07 iunie 2013
incercati ca este fffffoarte bun
Gabriela_Voda (Chef de cuisine) , 22 decembrie 2012
Am facut si eu cozonaceii cu reteta ta si mi-au iesit doua minunatii de cozonaci. Acuma o sa fac iar pentru Craciun, e foarte bine explicata reteta si ies tare buni. Asa ca incercati si voi ca sigur o sa va placa.
Sani_Ruiz (Bucatar) , 23 septembrie 2012
Eu am facut saptamana trecuta u aceasta reteta si mi-a iesit super bun. Adevarul ca e foarte bine explicat si nu mi se pare foarte complicat. Va recomandez sa o faceti si sigur nu ve-ti regreta!
Alexe Sorin (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2012
BUNA. Reteta este exceptionala, am incercat o si mi a reusit. Va invit sa o incercati si nu ve ti regreta.
Alexandra (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2012
Cati cozonacei ies? Maine o sa fac pentru prima data si reteta asta este minunata :D , toata lumea o lauda.. Abia asteptttttttttttttt!
pytyk (Bucatar) , 28 septembrie 2011
doamna nu va suparati ......dar ce cuptor aveti dumneavoastra acasa nu de alta dar sunt curioasa daca la al meu cuptor zanussi va iesi exact ca la al dumneavostra cuptor:)))ff interesanta reteta chiar acum o fac:))))
cristina cryss0809 (Chef de cuisine) , 13 august 2011
ce intelegi prin lapte gras
Czompa (Chef de cuisine) , 18 octombrie 2010
O minunatie de cozonac ai votul meu de 1000 ori!
marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 09 iunie 2010
pufos si aratos ;felicitari ,s-a salvat
mirey (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010
Intr-adevar un cozonac extraordinar.Si eu prepar aceasta reteta,dar mai am una cu 9 oua la un kg de faina.Amandoua sunt exceptionale.
constanta proca (Chef de cuisine) , 05 martie 2010
Din comentariile celor care l-au facut am inteles ca e super asa ca il voi face si eu.
vio.vio (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2010
sabina am facut cozonaci dar nu mi-a iesit niciodata orice reteta incercam ieri am facut cozonacii taiau iesit super nu ma asteptam, nu am aparat la indemana ca-ti trimeteam poza
Dana Saila( Salwa Nabhani) (Chef de cuisine) , 01 ianuarie 2010
Azi voi incerca reteta sper sa fie cu noroc! Imi place foarte mult cum arata iar reteta este foarte foarte bine explicata...e buna pentru incepatoare in ale bucataritului...asa ca mine..lool>>>>>
vera (Chef de cuisine) , 13 august 2009
Arata super cozonacul tau, felicitari!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 august 2009
Arata super cozonacul tau...miam miam!
Nadia , 24 iulie 2009
Super cozonacul. Imi place cozonacul in special cu mac. O sa-mi salvez reteta
NicoletaC (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009
Foarte frumos explicat. Bravo!
Alexandrina (Chef de cuisine) , 22 mai 2009
Arata foarte bine, felicitari! Cam asa fac si eu cozonacul. Si folosesc si albusurile, la nuca.
cristina i. (Chef de cuisine) , 16 mai 2009
Eu nu am facut niciodata cozonac,dar imi place asa ca o sa incerc reteta
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 16 mai 2009
Aceeasi reteta o facea si mama mea, este super delicios si arata foarte bine.Nota 10*********
Natalia , 22 aprilie 2009
Multumesc mult pentru reteta postata!!! Am folosit-o pentru pasca shi mi-a iesit super. Toata lumea a fost incantata.
Aito_lidi (Maestru bucatar) , 15 aprilie 2009
Prima data in viata mea cand am facut cozonac si vreau sa iti spun ca mi-a iesit super.Am preparat 2 unul cu nuca iar celalalt cu cacao si ciocolata a iesit f bun(ciocolata pt ornat prajituri).Se merita efortul
Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009
Cozonacul de casa este delicios.Eu adaug si esente de rom si vanilie, stafide si crema de cacao cu nuca nelipsita.Am sa adaug si eu o poza a cozonacului meu.Asa impletesc si eu cozonacul.
tarcan sonia (Bucatar) , 12 martie 2009
Eu fac aceasi reteta de 28 de ani, dar galbenusurile le bat cu zaharul si sarea pana devin spumoase si zaharul aprope nu se mai simte, deoarce nu stii cum moaie faina si cand adaugi laptele s-ar putea sa nu mai fie necesara aceeasi cantitate. Albusurile batute spuma cu zahar ca la bezele se adauga in nuca iar aceasta va creste odata cu aluatul si umplutura nu se va separa de aluat. Recomand ca aroma pentru nuca - in special- romul si putina vanilie. este un pic de muna dar satisfactia este pe masura. Pofta buna! mara
Iulia , 05 martie 2009
Este exact reteta pe care mama mea o face de zeci de ani si acum o fac si eu si iese extraordinar. Toata lumea care mananca cozo de la noi este de-a dreptul incantat. Dar noi nu congelam albusul, si il incorporam in amestecul cu care umplem cozonacul. il leaga si il face mai umed si bun. Noua ne place foarte mult si cozo cu mac (dar care trebuie macinat in prealabil si la care se adauga ca si aroma coaja de lamaie/portocala si esenta de rom), iar la cel cu nuca (tot macinata) punem ca arome scortisoara si zara vanilinat. Intr-adevar, nu e prea usoara reteta, necesita mult timp si multa dragoste, insa facem asta doar de Paste si de Craciun si atunci merita. Spor la gatit!
radu florica , 20 februarie 2009
As dori sa incerc reteta!