Ingrediente
2 oua, 3 linguri zahar, 120 ml lapte, 400 gr faina, 25 gr drojdie, coaja rasa de portocala, 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie, 1 lingurita esenta rom, 1 praf de sare, 120 gr unt, 5 linguri zahar pentru unt, nuca macinata, 9 linguri zahar pentru caramelizat
Dificultate: Medie | Timp: 1h 40 min
25 voturi
Mod de preparare
Miscam cratita, tapetam si peretii cu zahar ars si il lasam la racorit.
Untul il mixam cu 5 linguri de zahar pana obtinem o crema.
Laptele il incalzim putin cu cele 3 linguri de zahar, punem drojdia, o amestecam bine si lasam sa se umfle putin.
Intr-un bol punem faina cernuta, coaja rasa de portocala, zaharul cu pastai de vanilie, esenta.
Ouale le batem spuma cu sarea si le punem peste faina.
Turnam usor amestecul de lapte cu drojdie si incepem sa framantam.
Framantam pana aluatul devine nelipicios si ingredientele sunt bine incorporate.
Infainam putin masa de lucru, iar cu un sucitor intindem aluatul pana obtinem un dreptunghi de grosimea unui centimetru cu aproximatie.
Cu ajutorul unei palete de silicon intindem crema de unt uniform peste foaie.
Deasupra presaram nuca din abundenta si presam putin cu mainile sa intre nuca si in unt.
Rulam foaia, apoi taiem 6 rulouri de aceeasi dimensiune.
Le asezam in vasul cu caramel si le lasam 1 ora la crescut intr-un loc caldut.
Dupa acest timp dam cratita in cuptorul incins, la o temperatura de 170-180 de grade si il lasam pana este frumos rumenit deasupra, 35 de minute a durat la mine.
Scoatem cozonacul cand este copt si imediat il rasturnam pe un platou pentru a nu se intari caramelul.
Il lasam sa se raceasca, apoi il putem savura.
Pofta buna va doresc!
Rocsi (Chef de cuisine) , 25 decembrie 2014
Este bun si cuibul de viespi Lucica :)
Covaci Camelia (Chef de cuisine) , 24 decembrie 2014
Este foarte aspectuos! cred ca e si aromat .
Lucica (Chef de cuisine) , 23 decembrie 2014
Eu faceam cuib de viespi si o puneam in forma rotunda.Arata la fel.
Lucica (Chef de cuisine) , 23 decembrie 2014
Arata ca si cuib de viespi dar pus in forma rotunda.
Rocsy Ciobanu , 23 decembrie 2014
Este putin mai altfel!
Mihaela Constantinescu , 20 decembrie 2014
Pare interesant cozonac cu caramel.
Angelika Tarna , 15 decembrie 2013
Este putin mai altfel!
Rocsi (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2013
Julieta am caramelizat zaharul atat cat a trebuit sa stii. Ma bucur ca va place :)
Alexandru Taulescu , 10 decembrie 2013
Este putin mai altfel!
Stanciu Maria , 09 decembrie 2013
Multumesc Julieta,arata foarte bine!
Julieta Botocan , 09 decembrie 2013
Este foarte bun, atentie nu caramelizati prea mult zaharul in forma...va avea un gust amarui. Se face usor si nu aveti cum da gres.......
Rocsi (Chef de cuisine) , 23 noiembrie 2013
Va multumesc foarte mult pentru aprecieri!
Marta Gabriela Abdelhafiz , 22 noiembrie 2013
bine mai arata!
marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 22 noiembrie 2013
aspectos si cred ca foarte gustos.cu siguranta ca o sa il incerc si eu
Prutenu Vasilica , 06 septembrie 2013
O SAL INCERC.
Monica Mali , 05 septembrie 2013
f.bun, l-am incercat
Barsan Teodora Irina , 05 septembrie 2013
(Y)
Rocsi (Chef de cuisine) , 15 februarie 2013
Multumesc Valentina!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 februarie 2013
delicios...
Rocsi (Chef de cuisine) , 15 februarie 2013
Sa stii ca iese foarte bun.Multumesc pentru apreciere!
Floare de colt (Chef de cuisine) , 14 februarie 2013
Felicitari ! Arata super si este tare bun !!!