autor:

Timea

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac spirala cu nuca

Autor: Timea (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 28 aprilie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Timea (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 28 aprilie 2013

Ingrediente
500 gr faina, 3 oua, 100 gr zahar, 70 ml ulei, 270 ml lapte, 1 lingurita drojdie proaspata, un varf de sare, coaja rasa de la 1/2 portocala, coaja rasa de la 1/2 lamaie, Pt umplutura:, 1 albus ou, 3 linguri zahar, 200 gr nuca macinata, 1 lingurita esenta de rom, 4 linguri lapte, Pt uns: 1 galbenus de ou

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

38 voturi

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecat cu o lingurita de zahar.

Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea si cojile de citrice apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita. Framantam cu mana adaugand treptat laptele caldut amestecat cu zaharul. Adaugam ouale si spre final uleiul. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini.

Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer pt aprox 1 ora si jumatate.

In acest timp pregatim umplutura. Mixam spuma albusul de ou, adaugam zaharul mixand inca 2-3 minute. Adaugam apoi treptat nuca macinata, esenta de rom si laptele amestecand cu o lingura.

Aluatul dospit il intindem pe masa de lucru unsa cu putin ulei si cu mainile la fel unse cu ulei. Putem folosi si sucitorul dar e mult mai simplu cu mainile.

Intindem peste foaia intinsa nuca si apoi o rulam.

Cu un cutit cu lama ascutita, taiem foaia rulata in 7 parti cat mai egale.

Pregatim un vas rotund pe care il ungem cu ulei sau il tapetam cu hartie de copt si asezam 6 spirale pe margine si una in centru.

Mai lasam la dospit 20-30 minute, apoi ungem deasupra cu galbenus de ou si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de aprox 35 de minute.

Scoatem din cuptor si lasam cateva minute sa se raceasca inainte de a aseza cozonacul pe o farfurie.

Oricum nu o sa reziste prea mult pe farfurie....savurat cu o cana de cafea sau lapte o sa dispara rapid.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac spirala cu nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Prajitura cu ciocolata

Prajitura cu ciocolata

Intr-un castron cernem faina cu cacaua, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Retete de Craciun
Piftie de porc

Piftie de porc

Pentru Revelion, am pregatit piftie de porc. Urechea de porc se parleste si se spala bine. Se

2 voturi    2 comentarii
5h
Retete de Craciun

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii

  • Calinescu_Gabriela

    Calinescu_Gabriela (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2014

    Eu il stiu drept "Cozonac trandafir". Ti-a iesit foarte apetisant

  • Timea

    Timea (Chef de cuisine) , 05 mai 2014

    Elena, Petruta ce spuneti voi este altceva, alta reteta. Acesta este pur si simplu cozonac pe care am vrut sa il fac eu in forma aceasta. E identic cu cozonacul, doar in forma de spirala.

  • Livia Oncu , 05 mai 2014

    arata foarte fain!!merita incercat!!

    • Cosmina Mosoran , 18 decembrie 2013

      yummy ce deliciu....

    • Elena Negoescu , 10 octombrie 2013

      asezati bucatile intr-o cratita cu zahar arssi dati lacuptor,se rastoarna calda.deliciu!

    • Ianko_Petruta

      Ianko_Petruta (Bucatar) , 29 aprilie 2013

      Este delicios acest cozonac , doar ca eu am altfel reteta, adica forma in care se coace se tapeteaza cu zahar ars, se aseaza apoi rulourile si se lasa la dospit.Se pot umple rulourile cu diferite ingrediente , alternand cu nuca , mac si rahat , dupa preferinta . Cand este scos din cuptor , se rasoarna pe platou , iar zaharul ars formeaza o glazura.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2013

      Place*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

38 voturi

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 3 oua
  • 100 gr zahar
  • 70 ml ulei
  • 270 ml lapte
  • 1 lingurita drojdie proaspata
  • un varf de sare
  • coaja rasa de la 1/2 portocala
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • Pt umplutura:
  • 1 albus ou
  • 3 linguri zahar
  • 200 gr nuca macinata
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 4 linguri lapte
  • Pt uns: 1 galbenus de ou

Raporteaza reteta

Retete
de Timea
Prajitura cu mar si scortisoara

Prajitura cu mar si scortisoara

Se separa albusurile de galbenus. Albusurile se bat spuma cu mixerul apoi se adauga zaharul si mixam

14 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Prajituri
Tort de biscuiti cu budinca

Tort de biscuiti cu budinca

Intr-un bol se zdrobesc biscuitii cu mana si se amesteca cu cele 2 linguri de cacao. Laptele se

11 voturi    4 comentarii
1h 40 min
Torturi
Placinta de cartofi si ceapa

Placinta de cartofi si ceapa

E foarte usor de facut, iar imaginile practic nici nu mai necesita explicatii! - se curata ceapa

26 voturi    11 comentarii
3h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Calinescu_Gabriela (Chef de cuisine)

Eu il stiu drept "Cozonac trandafir". Ti-a iesit foarte apetisant

Retete

din Retete de Craciun

Aluat fraged cu untura si cidru Aluat fraged cu untura si cidru

Acest tip de aluat se pretează la cornulețe fragede, rulouri cu cremă și orice bunătăți mai doriți să preparați. Aluatul

0 voturi    0 comentarii
3h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu aluat oparit Cozonac cu aluat oparit

Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin. Dupa

0 voturi    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Tort Craciun