Cozonaci

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Cozonaci

Ingrediente

  • •1 kg faina
  • •2 oua
  • •50 gr drojdie proaspata
  • •200 gr zahar
  • •350 ml lapte
  • •100 gr unt
  • •100 gr untura
  • •1 lingurita de sare
  • •coaja de portocala si lamaie
  • •rom si vanilie
  • Pt. umplutura:
  • •nuca vreo 350 gr
  • •zahar vreo 150 -200 gr
  • •2 linguri cacao
  • •1 lingurtita scortisoara
  • •esenta de rom
  • •lapte 70 gr
  • •unt 70 gr
  • •Rahat colorat

Mod de preparare

Am pus faina intr-un lighean.

Am facut o maia din drojdie, frecata cu 2 linguri de zahar, putin lapte , am facut o gropita in faina si am pus-o la dospit.

Intre timp punem laptele la incalzit si adaugam zaharul sa se topeasca; punem coaja de citrice si amestecam.

Dupa ce a dospit maiaua, se pun sarea, ouale,si incepem sa framantam turnand laptele, esentele de rom si vanilie, apoi continuam cu grasimea topita (untul si untura) cate putin.

Punem la la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul - la mine a crescut in cca 1 ora.

Ne apucam sa facem crema de nuci : inclazim laptele cu untul; punem zaharul, cacaua si scortisoara peste nucile prajite si pisate - eu le-am lasat mai maricele - si amestecam cu laptele pana obtinem o crema; punem eseta de rom dupa gust.

Impartim aluatul in 4 si intindem cate o bucata pe masa unsa cu ulei.

Punem crema de nuci si rahat si rulam. Luam cate 2 suluri si le rasucim.

Se pune in tava tapetata cu hartie de copt, se unge cu ou batut amestecat cu o lingura de lapte si se lasa la crescut inca vreo jumate de ora, apoi se mai da odata cu ou si se presara cu zahar tos amestecat cu scortisoara.

Dam la cuptor cca 1 ora - pana se rumeneste frumos deasupra - se poate face si testul cu paiul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise