Ingrediente
* Pentru aluat avem nevoie de:, * 500 g faina, * 80 g zahar, * 1 lingurita miere, * 50 g unt, * 1 si 1/2 lingurita drojdie uscata, * 2 oua, * 150 ml lapte, * 4 linguri ulei, * sare, * vanilie, * Caramel:, * 100 g zahar, * 100 g nuca rupta bucati, * 1 lingura unt, * Pentru umplutura avem nevoie de:, * 100 g nuca macinata, * 80 g zahar, * 1 lingura scortisoara, * 30 g cacao
Dificultate: Medie | Timp: 2h
10 voturi
Mod de preparare
Punem maiaua in cuva masinii de paine,adaugam peste ouale,zaharul,untul,uleiul si vanilia,laptele ramas si faina cate putin.Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic.
Lasam la crescut 1 ora,pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim caramelul.
Caramelizam zaharul la foc mic si cand devine auriu adaugam untul. Omogenizam si turnam intr-un vas termorezistent.Deasupra presaram nucile rupte bucati. Lasam la racit.
Umplutura:
Amestecam toate ingredientele intr-un castron.Daca vreti mai dulce umplutura,se mai poate adauga zahar.
Din aluatul crescut intindem pe masa infainata o foaie dreptunghiulara,de circa 0.5 cm grosime.
Presaram pe deasupra amestecul de nuca si scortisoara si presam putin cu mana,sa se lipeasca putin de aluat.
Rulam foaia de aluat cat mai strans posibil,apoi cu un cutit bine ascutit taiem fasii de 2-3 cm latime.
Aceste fasii le asezam in vasul termorezistent,peste nucile caramelizate.
Lasam la crescut,in jur de jumatate de ora,apoi dam la cuptor la foc mediu,pana se rumeneste prajitura.
Imediat ce o scoatem din cuptor,o rasturnam pe un platou si servim dupa ce se raceste.
Florica Ionita , 09 aprilie 2014
adevarat e foarte bun
Gina Pirvu , 08 aprilie 2014
adevarat! cozonac cu nuci caramelizate o sa fac si eu
Mirela Munteanu , 08 aprilie 2014
si daca nu avem masina de facut paine??
lia , 08 februarie 2010
Foarte gustoase...ai votul meu.
mihaela idriceanu (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010
sau cozonac rosenkranz,fffff bun!!!!