Curcan la cuptor

Timp pregatire
270 minute
Complexitate
medie
Curcan la cuptor

Ingrediente

  • Pentru curcan
  • -1 curcan( al meu a fost de 3,7 kg)
  • -1 pachet de unt( 200 g)
  • -coaja rasa de la o portocala
  • -o lamaie:sucul si coaja rasa
  • -2 clementine
  • -3 catei de usturoi
  • -1 nucsoara
  • -3-4 fire de rozmarin
  • -3-4 fire de salvie
  • -3-4 fire de oregano
  • -sare
  • -piper prospat macinat
  • -ulei de masline
  • -o punga pentru friptura la cuptor pentru curcan
  • -2 linguri de faina
  • Pentru sos
  • -1 telina
  • -2-3 morcovi mari
  • -1 ceapa
  • -gatul si maruntaiele curcanului
  • -sare
  • -piper
  • -60 g unt
  • -80 g faina
  • -1 cub de Maggi de pui

Mod de preparare

Friptura de curcan

Curcanul daca este congelat trebuie dezghetat lent in frigider si nu la temperatura camerei; exteriorul se dezgheata mai rapid decat interiorul si exista pericolul dezvoltarii bacteriilor.

Trebuie calculat cca 1 zi pentru fiecare kg de carne de curcan; deci un curcan de 4 kg are nevoie de cca 4 zile pentru a se dezgheta complet.

Se scot din interiorul curcanului gatul si maruntaiele.

Se spala curcanul si se usuca bine cu servetele de bucatarie.

Se taie marunt cate o lingura de frunze de salvie,oregano si rozmarin.

Lent cu mana se indeparteaza pielea de curcan de pe piept pana la nivelul gatului.

Untul moale se amesteca bine cu frunza de salvie, oregano,rozmarin, nucsoara data pe razatoare,usturoiul trecut prin presa de usturoi,coaja rasa de lamaie si portocala,sucul de lamaie,1/2 lingurita de sare si ¼ lingurita de piper proaspat macinat.

Se introduce pasta de unt aromat sub pielea curcanului si se repartizeaza uniform .

In interiorul curcanului ,sarat si piperat in prealabil,se introduc: cate 2 crengute de salvie, oregano,rozmarin si cele 2 clemetine taiate in jumatati.

Se fixeaza pielea cu o scobitoare.

Pielea de pe gat se fixeaza de asemenea cu o scobitoare.

Aripile se fixeaza posterior, pentru a nu se arde si a se rumenii curcanul uniform.

Pielea deasupra tartitei se taie si se introduc partile inferioare ale pulpelor curcanului incrucisate.( sau se pot lega cu sfoara de bucatarie)

Se unge exteriorul curcanului cu unt aromat.

Se unge cu putin ulei de masline( optional).

Se pun in punga pentru cuptor 2 linguri de faina si se scutura bine.

Se pune curcanul in punga si se inchide bine; se fac 6 crestaturi mici in punga.

Se aseaza pe un gratar pus intr-o tava mai adanca pentru cuptor.

Se da la cuptorul pre-incalzit la 200 grade Celsius pentru 15 minute , apoi se reduce la 180 de grade Celsius.

Se lasa la cuptor cca 2 ore si jumatate-3 ore sau pana s-a rumenit frumos.

Se lasa in punga 15 minute inainte de a se scoate , apoi se mai lasa 20 de minute inainte de servire.

Sosul

Se pune apa la fiert si se adauga sare si piper dupa gust.

Tija de telina, morcovii si ceapa se taie marunt; se adauga in apa care fierbe impreuna cu gatul si maruntaiele de curcan.

Se lasa la foc mic sa fiarba cca 2 ore; aproape de sfarsitul fierberii se adauga cubul de Maggi.

Se strecoara supa si se lasa deoparte; se paseaza morcovii.

Intr-o cratita anti-aderenta se pune la topit untul, se adauga faina si se lasa sa prinda putina culoare; se adauga treptat supa strecurata si morcovul pasat.

Sucul din punga in care s-a copt curcanul se pune intr-un castron si se indeparteaza grasimea; sucul ramas se adauga la sos si se fierbe pana se ingroasa.

Se serveste curcanul cu piureu de cartofi si sos.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise