Curry cu vinete si susan-“Fried brinjal sesame curry”-reteta srilankeza

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Curry cu vinete si susan-“Fried brinjal sesame curry”-reteta  srilankeza

Ingrediente

  • Curry(in l.tamil inseamna sos) este numele acordat unor mancaruri originare din India,Sri Lanka,Bangladesh si tarile din Asia de Sud-Est, care au in comun o combinatie de condimente care include in mod obligatoriu ardei iute proaspat sau uscat.
  • Combinatia de condimente variaza de la regiune la regiune ; sunt folosite ca atare sau macinate si se pot adauga la momente diferite ale prepararii pentru a obtine arome diferite.
  • Curry se gateste cu pui, carne,peste,crustacee cu diferite vegetale sau poate fi exclusiv vegetarian.
  • De asemmenea curry poate fi un sos gatit cu iaurt,lapte de cocos,legume pasate,supa sau uscat –gatit cu foarte putin lichid , care se lasa sa se evapore prin fierbere.
  • Condimentul cunoscut sub numele de curry a fost introdus in Europa in secolul al 18-lea de negustorii indieni ca un amestec de diferite condimente.
  • Frunzele de curry sunt niste frunze aromatice ale copacului Murraya koeniggi folosite in multe mancaruri in India si Sri Lanka.
  • Se prajesc impreuna cu ceapa la inceputul prepararii mancarii si ii dau o aroma speciala si putin dulceaga.
  • Se pot folosi atat frunzele verzi,cat si cele uscate; dar aroma este mai puternica de la frunzele verzi.
  • Avem nevoie de:
  • - 6 vinete mici roz
  • - 100 g seminte de susan prajite si macinate marunt
  • - 1/4cana suc de tamarind
  • - 1 ceapa medie taiata marunt
  • - 1/2lingurita pasta de usturoi
  • - 1/2lingurita pasta de ghimbir
  • - sare dupa gust
  • - boia iute( chilli) dupa gust
  • - 1/2lingurita curcuma
  • - 1/2lingurita boabe de mustar
  • - 1/2lingurita chimin macinat
  • - cateva frunze de curry( eu am avut uscate)
  • - 1 lingurita de coriandru macinat
  • - 1 cub de zahar de cocos
  • - ulei

Mod de preparare

Vinetele se spala si se usuca cu un prosop de bucatarie.

Se fac pe lung 2 crestaturi in asa fel incat sa se deschida ca niste petale ,apoi se calesc in ulei pana isi schimba culoarea si s-au inmuiat.

Se scot pe hartie absorbanta pentru a se elimina surplusul de ulei.

Se incalzeste intr-o tigaie wok putin ulei, se adauga chiminul, boabele de mustar si frunzele de curry.Se calesc cca ½ de minut apoi se adauga ceapa si se lasa pana ia o culoare aurie.

Se adauga pasta de usturoi si ghimbir,semintele de susan( eu am lasat 1 lingura mare de seminte de susan intregi) ,sarea,boiaua iute,curcuma,coriandrul,zaharul de cocos si sucul de tamarind.

Se fierb la foc potrivit 5 minute.

Se adauga vinetele calite si se mai lasa 10 minute.

Se servesc cu paine Indiana “chappati” sau garnitura de orez fiert.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise