Dovlecei şi cartofi gratinaţi, o masă de duminică

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Dovlecei şi cartofi gratinaţi, o masă de duminică

Ingrediente

  • -4 dovlecei mijlocii
  • -1 ardei capia
  • -2 morcovi
  • -1 ceapă uscată
  • -1 legătură ceapă verde
  • -1 kg cartofi
  • -250 gr. caş afumat
  • -200 gr. smântână (sau iaurt)
  • -5 ouă
  • -sare, piper
  • -tarhon
  • -cimbru
  • -busuioc
  • -1 legătură frunze mărar
  • -1 legătură frunze de pătrunjel

Mod de preparare

Pune la fiert cartofii în coajă, nu înainte de a-i spăla bine.

Şi pentru că rămâne destul timp cât fierb cartofii, poţi curăţa în linişte restul de legume: morcovii şi ceapa de coajă, ardeiul de cotor şi seminţe, iar la ceapa verde să îi scurtezi puţin vârfurile la frunze şi firele de la rădăcină, după care, aruncă peste ele un jet de apă rece.

Ia dovleceii şi taie felii pe lung de 2cm grosime, după care îi pui la fript pe o tigaie grill fără nici un pic de ulei (să ştii că are un parfum îmbietor, şi dacă eşti pofticios, este bine să pui mai multe felii pe grill!). Cât timp se frig dovleceii, rade morcovul pe răzătoarea cu ochiuri mari, taie mărunt ceapa uscată şi le pune într-o tigaie cu puţin ulei să se înmoaie (nu rumenit!!).Să nu uiţi să condimentezi: puţină sare, cimbru, tarhon şi busuioc, după care amestecă bine ca să se cunoască şi să se iubească toate acestea. Lasă-le să se contopească cam cinci minute, după care aruncă peste ele ardeiul tăiat făşii subţiri şi ceapa verde tăiată rondele.Dar nu trebuie să chinui prea mult pe foc acest amestec! Lasă-l doar 5 minute, după care dă-l deoparte şi lasă să se răcească.

Dacă au fiert cartofii şi s-au răcit atâta cât îţi permite să-i cureţi de coajă, atunci nu mai pierde timpul că se face târziu! Curăţă cu atenţie cartofii de coajă să nu rămână rămăşite de coajă (sunt comestibile, dar nu sunt estetice!).

Unge cu ulei o tavă pentru cuptor şi tapetează cu griş.

Taie cartofii în felii destul de groase şi aşează-le în tavă. Rade caşul afumat (dacă nu ai, vezi ce tip de brânză poţi rade _dar nu te sfătuiesc să foloseşti telemea sau alte asemenea brânzeturi, ci mai degrabă caşcaval!) şi împrăştie-l peste cartofi.

Niciodată nu rad brânza ca strat ultim: se arde şi devine crocantă.

Pune sare grunjoasă peste stratul de cartofi_ dar nu uita: pui doar sare pentru stratul de cartofi!

Aşează peste ei feliile de dovlecei peste care răsfiri puţină sare şi frunze de mărar şi pătrunjel tăiate mărunt.

Şi un ultim strat, aşează amestecul din tigaie ce aştepta cuminte şi cu mirosuri îmbietoare! Întinde cu o spatulă din lemn, dar să fii atent să fie împrăştiate uniform toate ingredientele.După ce ai făcut această operaţiune, pregăteşte sosul cu care trebuie să înnobilezi truda ta de până acum!Pune într-un castron ouăle şi smântâna (iaurt pentru cei sensibili de ficat sau fiere) şi bate-le cu telul atât cât să se omogenizeze!Răstoarnă sosul în tavă şi colorează cu puţină verdeaţă.

Sfat: pentru varianta vegan pentru sos se poate folosi: 1 cană 200 ml lapte de soia + 2 linguri sos de soia amestecate cu 1 lingură de făină, 1 lingură ulei şi 3-4 căţei de usturoi zdrobiţi. Nu folosi brânză vegetariană, este sintetică, deci balast! Mai bine deloc!

Incinge cuptorul la 170ºC (mediu pe gaze) şi coace cam 50-55 minute, până ce capată o culoare rumenă la suprafaţă şi este coaptă la interior.

Deşi, la prima vedere, pare destul de complicat, să ştii că nu este chiar aşa! Ca să-ţi scurtezi timpul la bucătărie, poţi să fierbi cartofii de cu seară, iar a doua zi merge totul mai repede, dar de curăţat de coajă să-i cureţi a doua zi!

Este o mâncare care, poate fi servită caldă cu ceva murături pe lângă ea, sau rece, chiar la cină

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise