Ingrediente
500 g fasole uscata, 350 g carne tocata porc (sau amestec vita cu porc), 1 ou crud, 2 linguri pesmet, 2 morcovi, 1 pastarnac, 3 cepe, 1 capatana de usturoi, 1 ardei gras rosu, 50 ml ketcup rosii si ardei rosii, 50 ml bulion, 1 legatura de marar si patrunjel, 180 ml ulei, 2 cuburi concentrat costita afumata, sare, piper, paprika, cimbru, 2-3 foi de dafin
Dificultate: Medie | Timp: 1h 45 min
18 voturi
Mod de preparare
Se poate fierbe si in oala de fiert sub presiune pentru ca fierbe mai repede.
In timp ce fierbe fasolea, faceti parjoalele: se pune carnea tocata intr-un castronel, oul crud, pesmetul, verdeata tocata, cateva cubulete mici de ardei rosu, sare, piper, paprika si jumatate din usturoi dat pe razatoarea mica. Se omogenizeaza bine compozitia.
Cu mana uda sau putin unsa cu ulei se fac parjoale alungite si se pun pe un fund de lemn ud. Se dau prin faina si se prajesc in 150 ml ulei incins intr-o tigaie antiaderenta, apoi se scot cu o spatula pe hartie absorbanta.
Curatati si tocati marunt celelalte cepe si puneti-le la calit in uleiul ramas, adaugati ardei rosu tocat foarte fin, 1 lingura de ketchup, sare, piper, paprika si 2-3 linguri de bulion si lasati la calit pana se inmoaie ceapa si scade bine.
Dupa ce a fiert fasolea, se scot legumele din zeama, se strecoara si boabele se pun la scurs. Cu zeama si legumele ramase puteti face o ciorba.
Intr-o cratita se amesteca usturoiul ramas dat pe razatoarea mica, ulei in care s-au prajit parjoalele (cam 50 ml), bulionul ramas, restul de ketchup si celalalt cub de concentrat. Se adauga fasolea si se mixeaza. Daca mai trebuie, puteti adauga putina zeama in care a fiert fasolea si cateva linguri de ulei.
Dregeti gustul de sare, piper si adaugati cimbru, dupa gust.
Puneti cate 2-3 parjoale pe farfurii, fasole batuta cu ceapa calita deasupra si garnisiti cu verdeata.
Pofta buna.