Fasole batuta

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Fasole batuta

Ingrediente

  • -900 g fasole boabe
  • -1 morcov
  • - 2 tije de telina verde
  • -1 morcov
  • -ulei de masline
  • -4 cepe de dimensiune medie
  • -5-6 catei de usturoi
  • -sare dupa gust
  • -piper proaspat macinat dupa gust
  • -3-4 foi de dafin
  • -3 linguri de pasta de rosii
  • -3 lingurite sumac

Mod de preparare

Preparare

Fasolea se lasa la inmuiat in apa rece 3-4 ore.

Se spala si se pune la fiert; dupa ce da in 2-3 clocote se arunca apa si se mai repeta o data operatiunea.

Apoi se pun boabele de fasole la fiert intr-o oala de fiert sub presiune impreuna cu morcovul, tijele de telina taiete mai marunt , foaile de dafin si sare dupa gust.

Se fierb 60 de minute si se strecoara, pastrand putin din apa in care au fiert boabele de fasole;se inlatura foile de dafin.

Cu ajutorul unui mixer vertical se freaca fasolea , adaugand treptat cca 100 ml ulei de masline pana se obtine o pasta omogena.

Daca nu ni se pare sufficient de moale se mai adauga putina apa in care a fiert.

Se potriveste de sare si piper si se adauga usturoiul trecut prin presa de usturoi.

2 cepe se taie pestisori si se pun la calit intr-o tigaie cu ulei de masline; cand ceapa a devenit translucida se adauga pasta de rosii si ½ cana de apa; se lasa la fac mic pana a scazut apa.

2 cepe se taie marunt si se amesteca bine cu sumacul.

Se pune fasolea in vasul de servire si se decoreaza dupa gust cu ceapa cu rosii si ceapa cu sumac.

Pofta buna!

Fasolea frecata este mai putin popular in tarile arabe, unde prevaleaza mai mult nautul si bobul verde de gradina.

Mancarea de linte se serveste cu ceapa calita in ulei de masline ,dar si cu ceapa cruda asezonata cu sumac.

M-am gandut sa incerc aceasta combinatie si la fasolea batuta si a iesit foarte aromata si apetisanta.

Ingredientul sumac ("summaq")

Sumac este o planta care traieste in Orientul Mijlociu,Africa si America de Nord. Se prezinta sub forma de tufisuri sau copaci care variaza intre 1 si 10 m inaltime. Florile au culori variate:verzui,crem sau rosii. Fructele se prezinta sub forma de manunchiuri de boabe de culoare rosie inchisa caracteristica. Sumac inseamna "rosu". Este folosit in bucataria araba la salate si mancaruri de carne in scopul obtinerii unui gust acrisor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise