Favas á Portuguesa

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Favas á Portuguesa

Ingrediente

  • Carne pentru prãjit de vacã sau porc
  • costitã
  • muschi
  • piept
  • slãninã sau kaiser
  • cârnat ( chouriço de carne, morcela ( sângerete), chouriço de porco preto (iberic).
  • 2 kg de bob congelat
  • 1 legãturã mare de coriandru sau pãtrunjel
  • usturoi verde

Mod de preparare

Este o mâncare tipic portughezã, foarte "pãcãtoasã caloric"; la începutul luni aprilie apare bobul pe piatã proaspãt pânã în Iunie, dar îl gãsim congelat sau sec tot anul.

Fava (bobul) este un aliment foarte nutritiv, în proteine ajunge la mai mult de 25%, si hidrati de carbon peste 55%; 100 gr = 340 calori.

Vitamina B, sãruri minerale ca : sodiu, potasiu si fier.

De obicei le gãtim cu carne sau fructe de mare ( scoici, sepie...)

Aceastã mâncare este foarte consistentã si o recomand sã o gãtiti pt. prânz; portughezi o gãtesc la sfârsit de sãptãmânã atunci când toatã familia se strânge la masã. Uitati de dietã, se mãnâncã pâine la greu :))

Am gãtit pt. 10 persoane ; am pregãtit de seara pt. a doua zi.

1) Carnea, chouriço de carne si morcela se taie în bucãti si se prãjeste condimentat cu sare groasã. Eu nu am pus morcela pt. cã nu mâncãm cu sânge.

Nu am adãugat ulei, la cât de multã unsoare va lãsa carnea...pune câteva pahare de apã sau vin pt. frãgezire.

2) Separat se pune la prãjit putinã slãnina sau kaizerul tãiat bucãtele, pune 1 kg. de bob congelat, sare groasã, pãtrunjelul întreg, câteva fire de usturoi verde tocat, cârnatul iberic întreg, si celãlalt kg de bob, si acoperã cu 1 pahar de apã. Pune putinã unsoare de la carne deasupra si pune capac.

Lasã sã fiarbã la foc mic.

Bobul va lãsa destulã apã când fierbe. Nu amestecati bobul cât timp fierbe, doar " scuturati" oala ca sã rãmânã totul în straturi si sã ia gust .

Am servit carnea separat, bobul a rãmas în aceiasi oalã, dar traditional se serveste totul în oale de lut.

Am pregãtit si o salatã verde.

Va iesi o bunãtate, am sã vã dau si dieta dupã asa o masã:))

Poftã bunã!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise