Fazan cu sos de struguri

Timp pregatire
105 minute
Complexitate
medie
Fazan cu sos de struguri

Ingrediente

  • pentru 2 persoane:
  • 1 fazan
  • 2-3 felii de bacon sau kaiser
  • 4 linguri de unt
  • 1 lingura de zahar pudra
  • 50 ml de coniac
  • 400 g de struguri (de preferat fara samburi)
  • 500 ml de supa de fazan - sau pui
  • 2 linguri de smantana de gatit de 32% grasime
  • 1 ceapa de apa, medie
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Ei bine, n-am mai avut ce face si a trebuit sa mai scot din "proviziile" facute intre timp cu alde vanat si pescuit si sa ma apuc de ceva preparate exotice din aceste "animalute".

Ca prea s-au umplut congelatoarele cu "delikatesuri" salbatice.

Ce ma fac daca la urmatoarea vanatoare, ma fac cu o "bucatica" consistenta de mistret? Mai cumparam un congelator? Nu, desigur! A venit timpul sa incep "golirea" rezervoarelor de carnita impuscata!

Si pentru ca la ultima vanatoare, m-am distrat extraordinar cu fazanii, am fost nevoit sa ma folosesc de unul dintre ei ca sa prepar aceasta SUPER DELIKATESA vanatoreasca: Fazan cu sos de struguri!

Va spun de pe acum, merita tot efortul care se face la o astfel de vanatoare: umblat prin cele mai ingrozitore locuri de vanatoare - desisuri de buruieni inalti cat omu', stuf atat de des, ca nici cainele nu intra in el, maracini, macesi cu tepii cat palma si alte "ierburi" care te seaca pe suflet cand te zgarie, te trage de toate alea, te sufoca, te agata de picioare de nu mai faci un pas si te vezi cazut la pamant printre toate buruienile care nu te mai lasa sa te ridici in picioare. Practic doar intrun astfel de arial de iad, se poate face vanatoare de fazan. E locul in care aceasta pasare sta netulburata de toti rapitorii care-i pot periclita viata.

Dar mai sunt si vanatorii!

Sa nu credeti ca noi facem ce a facut Ceausescu in 10 decembrie 1989, cand intro padure din jud. Giurgiu in care s-au adus 4.000 de fazani pt aceasta vanatoare, Ceausescu a impuscat aprox. 400 de fazani in 3 ore (de nervi s-ar spune) - el statea pe loc si gonacii ii aduceau vanatul in bataia pusti!

Vanatorii sunt cuprinsi intro Asociatie bine definita, cu reguli stricte si precise. Nu poate sa faca genocid cum facea Ceasca! Asta-i tot!

Si trecem mai departe.

Fara caini bine antrenati, nu putem sa facem ce facem la o astfel de actiune. Cainele e cel care simte vanatul, il aret-eaza, il haituieste, il scoala de pe locul lui si atunci cand fazanul e in aer, putem sa-l vanam. Cand fazanul se inalta, produce un suierat (fluierat) specific pe care pasarile il emit pe gura. Un vanator experimentat n-are de facut decat sa indrepte arma spre zona in care se aude acest suierat, sa tinteasca, sa corecteze tragerea si sa apese pe tragaci.

Tot cainele se duce dupa vanatul impuscat si-l aporteaza la stapan. Minunat!

Si cand avem trofeul in desaga, nu ne ramane decat sa-l gatim si sa-l savuram cu cei dragi.

Deci, sa-ncepem!

In general, eu fezandez vanatul, poate intrun mod special.

Prima data, il eviscerez si il las in pene 3-4 zile la rece si eventual in bataia vantului. Deci ii fac o fezandare naturala. Trec apoi la fezandarea artificiala (sau marinarea) in modul meu propriu.

Nu-l pun in toate tipurile de bait care exista in literatura de "specialitate". Am constatat ca aceste tipuri de bait, schimba un pic gustul carnurilor de vanat. Si asta-i un mare "pacat"!

Eu pur si simplu, fierb vanatul in oala sub presiune si in apa cu diferite ingrediente (de la vanat la vanat), de mai multe ori (max. de 3 ori) pana ce carnea devine moale si frageda. Abia dupa aceea o supun prelucrarii finale, in functie de ce vreau sa "scot" din preparat.

Pentru fazanul nostru, eu l-am pus la fiert in oala sub presiune (pe vremuri ii spuneam Kukta) in apa cu sare si am adaugat o ceapa. Cantitatea de apa folosita a fost atat cat sa acopere fazanul.

Cand aburii de la supa din Kukta au "rabufnit", dam focul mai mic si lasam sa fiarba sub presiune la foc mic timp de o ora!

E timpul sa scoatem fazanul iar supa obtinuta o punem deoparte pentru etapa urmatoare de preparare.

Lasam fazanul fiert sa se odihneasca. Cand nu mai e asa de fierbinte, asezonam cu sare si piper si pe exterior si pe interior. Il lasam dinnou sa se odihneasca.

Intre timp punem la topit 2 linguri de unt. Cu untul topit ungem cu o pensula tot fazanul bine-bine!

Invelim cu bacon (2-3 feliute, in functie de marimea acestuia) fazanul si ca sa nu cada de pe el, folositi cateva scobitori pentru al fixa.

E timpul sa-l punem in cuptor, pe care l-am incins la 180ºC. Folosesc foarte des in ultimul timp "punga magica" pentru ca ofera o fragezime carnii, fara sa o usuce. Deci fazanul si baconul cu care a fost invelit, il punem in punga, punem punga in tava si introducem la cuptor. Nu uitati sa perforati cu o scobitoare punga in cateva locuri, ca sa n-aveti surpriza ca "pocneste"!

Lasam la cuptor circa 30 de minute (dar oricum, fiti cu ochii pe el!).

E timpul sa ne ocupam de sosul de struguri.

Pregatim o tigaie in care punem restul de unt. Spalam bine strugurii si ii lasam la scurs si cand untul s-a topit punem boabele la inabusit. Puneti zaharul pudra si stingem amestecul cu coniac. Lasatii cateva minute pe foc, pana se inmoaie putin strugurii si alcoolul din coniac se evapora.

Acum putem sa punem supa de fazan peste struguri. Lasati 2-3 minute sa dea in clocot si zdrobiti strugurii (scoateti cateva boabe mai tari si pastrati-le pentru decorul de montaj).

Strecurati pasta obtinuta printro sita si pastrati sosul. Pielita si samburii de la struguri le puteti arunca.

Punem sosul intro cratita curata. Adaugam smantana de gatit, amestecati bine pentru omogenizare si mai lasati pe foc, pana mai scade sosul.

Fazanul din cuptor e gata. Asa ca il scoatem din punga magica.

Sosul a scazut si el si nu mai avem de facut decat sa introducem fazanul cu banon in cratita cu sos si reintrodus in cuptor, dar de data asta selectat pe gril, pentru a-l rumeni usor.

Il lasam la gril maxim 10 minute (in functie de puterea grilului dvs.).

Dupa expirarea timpului de coacere la gril, scoatem fazanul si sosul pe o farfurie termorezistenta si il ducem pentru servire.

Nu ne ramane decat sa-l servim in farfurie! Taiem pieptul, picioarele, aripile, le montam in farfurii si stropim cu cat mai mult sos delicios de struguri. Strugurii pastrati pentru ornare vor fi pusi si ei in farfurii.

Delicios!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise