Goujon de stiuca

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Goujon de stiuca

Ingrediente

  • pentru 3-4 persoane:
  • 1 ştiucă mai mare (circa de 1 kg, după ce a fost curăţată de solzi şi de intestine şi fără cap)
  • 250-300 ml de ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de condiment pentru peşte (care să conţină şi un pic de nucşoară - de preferat)
  • 200 g de făină
  • 1 ou - bătut
  • 2 linguri de lapte - pe care îl adăugăm în oul bătut şi omogenizăm
  • 2-3 linguri de sos Aioli (maioneză cu usturoi), pentru prepararea lui, dacă nu-l găsiţi prin magazine, cititi articolul lui CevaBun.ro

Mod de preparare

Poate m-aţi "auzit" zilele trecute, pe contul meu de pe Facebook, că am dat iama prin congelator (de fapt iniţiativa a fost venită de la nevastă-mea, care auzind că încep un nou sezon de vânătoare şi ştiind că în congelator mai e marfă din sezonul trecut, a iniţiat această activitate).

Aşa că, am constatat că mai am pus bine, vreo 3 iepuri, 8 fazani (!!!), o pungă de prepeliţe (probabil vreo 12, adică pentru noi 3 câte 4 bucăţi de persoană) şi vreo 4 ştiuci şi încă ceva, care n-a fost încă catalogat…..!

Aşa că am început o amplă activitate de decongelare şi de pregatiri pentru gustoasele preparate din peşte sau vânat.

Asta înseamnă obligatoriu, o activitate mai intensa (în fine) pe blog, cu noi preparate din peştii româneşti şi a vânatului din România, preparate foarte gustoase şi mai ales delicioase.

Începem astăzi cu o reţetă experiment pentru mine: Goujon de ştiucă.

De ce experiment? Pentru că, nu cred că a mai făcut-o cineva până în acest moment! Personal am căutat pe Google acest "preparat" şi nu am gasit nimic!

În afară de clasicul goujon de pui, am mai găsit doar goujon de şalău, de care oricum ştiam!

De ce am făcut goujon de ştiucă?

Pentru că, chiar definiţia acestui cuvânt, spune clar că, (vezi aici sau aici):

Goujon-urile, sunt un fel de mâncare de origine franceză care în mod normal, se referă la fâşii mici de peşte alb sau de pui, panetate cu pesmet sau făină şi prăjite (deep fried) în ulei.

Iar ştiuca face parte din categoria peştilor cu care albă ..... şi delicioasă!

Aşa că, hai să începem.

Ştiucile pescuite, au fost curăţate de solzi şi intestine, înainte să la congelez, pentru preparatele care vor urma. Aşa că, eu doar am decongelat ştiuca.

Am filetat-o, scoţând şira spinării şi aripioarele dorsale, cea anala, cele pectorale, pelviene şi coada, dar şi oasele de pe burtă şi de pe spinare. Aşa cum se face şi la somon.

Acum e bine să scoatem pielea de pe fileuri.

Condimentăm bine cu condimentul nostru de peşte (e adevărat că eu am folosit unul adus de la bunii noştri vecini, bulgarii), dar oricare ar fi el, cred că şi aromele celor româneşti îi vor intensifica şi ele dulceaţa cărnii de ştiucă.

Tăiem carnea în fâşii de aprox. 1 cm grosime, în latul peştelui. În zona cozii, unde lăţimea peştelui devine mai mică, am tăiat coada cam de la 5 cm de capăt şi am tăiat fâşiile de-a lungul cozii (îmi pare rău că am uitat să fac poze pe acest segment de prelucrare).

Tăvălim fiecare bucăţică de peşte prin făină.

Oul şi laptele le batem împreună până la omogenizare. Apoi adăugăm feliile de peşte în oul bătut si le amestecăm până toate bucăţelele se acoperă complet cu ou.

Încingem o tigaie cu uleiul de floarea soarelui. Când uleiul s-a încins bine, adăugăm goujoanele de ştiucă şi le prăjim circa 2 minute pe fiecare parte (asta depinde şi de grosimea care aţi tăiat peştele).

Scoatem bucăţile de peştele din tigaie şi le punem pe un prosop de hârtie, să-şi lase surplusul de ulei.

Am pregătit nişte sos Aioli, dar şi un sos Thailandez iute-dulce-acrişor, pentru o senzaţie mai amplă.

O mică garnitură de orez sălbatic sau chiar de cartofi prajiţi completeaza preparatul.

Experimentul meu a reuşit! A fost foarte delicioasă această reţetă din ştiucă! Indiferent cu ce sos a fost mâncată, ştiuca a fost delicioasă!

N-a mai rămas nici o bucăţică!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise