autor:

Sidy

» » Prajituri

Haioș

Autor: Sidy (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Ungaria


    Reteta postata pe: 21 august 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sidy (Chef de cuisine)   
Specific:  

Ungaria


Reteta postata pe: 21 august 2013

Ingrediente
, 800 g faina, 500 g osanza(untura), 6 galbenusuri, 10 linguri smantana, 10 linguri vin, 1/2 lingurita sare, magiun de prune, nuca macinata, zahar praf pentru pudrat

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 40 min

39 voturi

Mod de preparare

Haioşul este cu siguranţă al Ardealului. Luat de românce de la unguroaice.

În maghiară, hai înseamnă grăsime, ceea ce haioş s-ar putea traduce prăjitură cu foiţă şi untură.

Este o delicatesa ungureasca , un foetaj delicat si delicios, cu milioane de foite cu magiun de prune, bun si gros, facut de casa, intr-un cazan enorm, in curte, unde trebuie sa amesteci cu un linguroi enorm sa nu se prinda, sa nu se afume cumva,cateva ceasuri bune...



Curatam osanza de pielite si o dam prin masina de tocat carnea. Daca nu avem osanza putem folosi untura de porc dar nu iese o prajitura atat de fina...



Luam 250 g din faina si pe care o omogenizam bine de tot cu osanza, apoi o impartim in 3 parti egale.

Din restul de faina cu galbenusurile, smantana , vinul si sarea facem un aluat pe care il framantam bine.

Intindem foaia de aluat cam de 4 mm si o ungem cu untura cu faina cum se vede in imagini.

O impaturam cum se vede in poze.

Repetam operatiunea de trei ori.

Dupa fiecare data, punem aluatul in camara la rece, nu in frigider pentru ca se intareste prea tare si nu se poate lucra cu el.Il lasam in camara 15 minute.

La final intindem foaia cam de 7 mm grosime si o taiem in dreptunghiuri cu un cutit incins in foc.

Umplem dreptunghiurile cu magiun sau cu nuca macinata amestecata cu zahar dupa gust( putem pune si coaja de lamaie rasa).

Pliem dreptunghiurile ca pe o carte si pentru a nu se deschide prea tare , le fixam cu cate o scobitoare.

Dam la cuptorul dinainte preincalzit cam la 160 de grade C pentru aproximativ 45 de minute pina se rumenesc deasupra.

Le scoatem din cuptor si fierbinti le punem pe o tava pentru ca lasa grasime in tava.

Dupa ce se racesc le pudram cu zahar pudra.

Este o prajitura mai pretentioasa dar deosebit de buna, care merita munca.....

Pofta mare !



Poze mai multe : http://sidyskitchen.blogspot.ro/2011/12/haios.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Haioș" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Haios

Haios

1. Se amesteca bine toate ingredientele pentru aluat si se pune compozitia obtinuta 30 de minute

15 voturi    11 comentarii
1h 50 min
Aluaturi si Foietaje
Choux à la Crème

Choux à la Crème

Preparare aluat : Se aduce la fierbere laptele ,apoi se adauga untul si se mai aduce odata la

25 voturi    17 comentarii
2h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 29 comentarii
  • Fara foto

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2016

    Silvia Kaldirim incearca cu unt, dar...nu stiu daca va avea acelasi gust !Bafta !

  • Fara foto

    Silvia Kaldirim , 04 ianuarie 2016

    Ei sunt in America,si aici Nu se gaseste osanza,cu Ce altceva asi putea inlocui osanza? Va rog datimi un raspuns !

  • Fara foto

    Mioara Ioan , 11 iunie 2015

    Sidy, eu am facut si cu foi din comert, dar numai cele de la Metro, marca lor proprie, si au fost bune!

    • Fara foto

      Sidonia Toncean , 21 martie 2015

      Moca Spa...mai exacta de atat...cum poate fi ?

    • Fara foto

      Mioara Ioan , 08 mai 2014

      Minunate!!!! Facea soacra mea, si eu am vreo doua retete! Dar va recomand sa nu puneti scobitori, lasati-le sa se desfaca; aluatul cand se framanta, inainte de a pune osanza este foarte bine daca il bateti cu sucitorul, se schimba, este mai fin; apoi se pune alaturi de vin un paharut de 50g de palinca(in aluat nu in gura)! Am facut si eu de multe ori, sotul meu la Craciun e singura prajitura care o mananca!!

    • Fara foto

      Toncean Sidonia , 22 martie 2014

      Minunate!!!! Facea soacra mea, si eu am vreo doua retete! Dar va recomand sa nu puneti scobitori, lasati-le sa se desfaca; aluatul cand se framanta, inainte de a pune osanza este foarte bine daca il bateti cu sucitorul, se schimba, este mai fin; apoi se pune alaturi de vin un paharut de 50g de palinca(in aluat nu in gura)! Am facut si eu de multe ori, sotul meu la Craciun e singura prajitura care o mananca!!

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 22 martie 2014

      Radu Ninola - merge dar nu ies asa desfacute foi-foite !

    • Fara foto

      Radu Ninola , 21 martie 2014

      cu foetaj din comert nu merge?

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 12 februarie 2014

      Dalinutza aici ai reteta : http://www.gustos.ro/retete-culinare/cremes-cremsnit-ca-la-mama-acasa.html

    • Fara foto

      Toncean Sidonia , 12 februarie 2014

      Minunate!!!! Facea soacra mea, si eu am vreo doua retete! Dar va recomand sa nu puneti scobitori, lasati-le sa se desfaca; aluatul cand se framanta, inainte de a pune osanza este foarte bine daca il bateti cu sucitorul, se schimba, este mai fin; apoi se pune alaturi de vin un paharut de 50g de palinca(in aluat nu in gura)! Am facut si eu de multe ori, sotul meu la Craciun e singura prajitura care o mananca!!

    • Fara foto

      Hilde Natu , 11 februarie 2014

      Minunate!!!! Facea soacra mea, si eu am vreo doua retete! Dar va recomand sa nu puneti scobitori, lasati-le sa se desfaca; aluatul cand se framanta, inainte de a pune osanza este foarte bine daca il bateti cu sucitorul, se schimba, este mai fin; apoi se pune alaturi de vin un paharut de 50g de palinca(in aluat nu in gura)! Am facut si eu de multe ori, sotul meu la Craciun e singura prajitura care o mananca!!

    • Fara foto

      Dalinutza Dalina , 11 februarie 2014

      Minunate!!!! Facea soacra mea, si eu am vreo doua retete! Dar va recomand sa nu puneti scobitori, lasati-le sa se desfaca; aluatul cand se framanta, inainte de a pune osanza este foarte bine daca il bateti cu sucitorul, se schimba, este mai fin; apoi se pune alaturi de vin un paharut de 50g de palinca(in aluat nu in gura)! Am facut si eu de multe ori, sotul meu la Craciun e singura prajitura care o mananca!!

    • Fara foto

      Marlena Mihailescu , 11 februarie 2014

      este foarte exacta, fa exact cum scrie si vei vedea minunea, EU AM FOLOSIT UNTURA, si a mers, dar cred ca ar fi fost si mai bune daca aveam osanza, sunt un deliciu si cu branza,....

    • Fara foto

      Hilde Natu , 11 februarie 2014

      Si cremsnitul il facea mama tot cu foi din osanza si crema bineinteles de casa.....o nebunie, mai simt si acuma gustul !!!

    • Fara foto

      Boc Emilia , 21 noiembrie 2013

      superrrr . is foarte bune haiosurile

    • Fara foto

      Claudiu Pricop , 10 noiembrie 2013

      Minunate!!!! Facea soacra mea, si eu am vreo doua retete! Dar va recomand sa nu puneti scobitori, lasati-le sa se desfaca; aluatul cand se framanta, inainte de a pune osanza este foarte bine daca il bateti cu sucitorul, se schimba, este mai fin; apoi se pune alaturi de vin un paharut de 50g de palinca(in aluat nu in gura)! Am facut si eu de multe ori, sotul meu la Craciun e singura prajitura care o mananca!!

    • Fara foto

      Ciupitu Mirela , 10 noiembrie 2013

      in banat se numesc smerchifle

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 09 noiembrie 2013

      Lasa ca nu le mananci in fiecare zi !

    • Fara foto

      Toncean Sidonia , 09 noiembrie 2013

      Minunate!!!! Facea soacra mea, si eu am vreo doua retete! Dar va recomand sa nu puneti scobitori, lasati-le sa se desfaca; aluatul cand se framanta, inainte de a pune osanza este foarte bine daca il bateti cu sucitorul, se schimba, este mai fin; apoi se pune alaturi de vin un paharut de 50g de palinca(in aluat nu in gura)! Am facut si eu de multe ori, sotul meu la Craciun e singura prajitura care o mananca!!

    • Fara foto

      Iolanda Rakovszky , 08 noiembrie 2013

      Minunate!!!! Facea soacra mea, si eu am vreo doua retete! Dar va recomand sa nu puneti scobitori, lasati-le sa se desfaca; aluatul cand se framanta, inainte de a pune osanza este foarte bine daca il bateti cu sucitorul, se schimba, este mai fin; apoi se pune alaturi de vin un paharut de 50g de palinca(in aluat nu in gura)! Am facut si eu de multe ori, sotul meu la Craciun e singura prajitura care o mananca!!

    • Fara foto

      Nuta Onofrei , 07 noiembrie 2013

      Minunate!!!! Facea soacra mea, si eu am vreo doua retete! Dar va recomand sa nu puneti scobitori, lasati-le sa se desfaca; aluatul cand se framanta, inainte de a pune osanza este foarte bine daca il bateti cu sucitorul, se schimba, este mai fin; apoi se pune alaturi de vin un paharut de 50g de palinca(in aluat nu in gura)! Am facut si eu de multe ori, sotul meu la Craciun e singura prajitura care o mananca!!

    • Fara foto

      Tina Gogeneata , 07 noiembrie 2013

      Mama mea facea erau buneeeeeeeeee doamne ,ce le mai asteptam sa se raceasca.Da D-na Floare,ce amintiri frumoase din copilarie....unde-i mama sa-mi mai faca acum...off

    • Fara foto

      Floare Moraru , 20 septembrie 2013

      Minunate!!!! Facea soacra mea, si eu am vreo doua retete! Dar va recomand sa nu puneti scobitori, lasati-le sa se desfaca; aluatul cand se framanta, inainte de a pune osanza este foarte bine daca il bateti cu sucitorul, se schimba, este mai fin; apoi se pune alaturi de vin un paharut de 50g de palinca(in aluat nu in gura)! Am facut si eu de multe ori, sotul meu la Craciun e singura prajitura care o mananca!!

    • Fara foto

      Moca Spa , 20 septembrie 2013

      eu am incercatmai multe retete dar nici una nu imi iese asa de buna cine imi da reteta mai exacta

    • Fara foto

      Cuta Chamba Huzum , 14 septembrie 2013

      am facuto de zeci de ori ,e un pic de truda...da se meritaaaa e minunataaaaa...

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 26 august 2013

      Osanza gasesti la piata...la cei ce taie porci. Vorbeste cu ei....

    • Fara foto

      MAMAMARE , 24 august 2013

      Dragilor ! de unde sa luam acu osanza ? Cine mai gateste cu osanza? cu untura ? Acu este epoca CIPSILOR , COVRIGEI CU TOATE AROMELE , PUFULETI si tot felu de lucruri nesanatoase , din pungi , cumparate de la magazine ...si date copiilor !! Eheee...maica !

    • Fara foto

      Neli Gheorghe , 21 august 2013

      un haiosh pt fiecare...pofticios!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 21 august 2013

      Mmmmmmmmmmmmmmmm ce bune!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

2h 40 min

39 voturi

Ingrediente

  • 800 g faina
  • 500 g osanza(untura)
  • 6 galbenusuri
  • 10 linguri smantana
  • 10 linguri vin
  • 1/2 lingurita sare
  • magiun de prune
  • nuca macinata
  • zahar praf pentru pudrat

Raporteaza reteta

Retete
de Sidy
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

60 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Gogosari murati pentru iarna

Gogosari murati pentru iarna

Se curata gogosarii de cotor, se taie apoi in 4, se amesteca cu toate ingredientele si se lasa asa

224 voturi    26 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Escalop cu ciuperci

Escalop cu ciuperci

Carnea care o ai o tai felii si o bati ca si la snitel, apoi o faci cu sare si piper si o prajesti

22 voturi    6 comentarii
1h
Mancaruri cu carne

Sidy (Chef de cuisine)

Silvia Kaldirim incearca cu unt, dar...nu stiu daca va avea acelasi gust !Bafta !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura turnata cu mere Prajitura turnata cu mere

Ouale se mixeaza cu zaharul si aromele, bine. Se pune, apoi uleiul;se adauga faina (amestecata cu praful de copt) si laptele, cele doua

6 voturi    8 comentarii
2h
Prajituri
Prajitura Valurile Dunarii Prajitura Valurile Dunarii

Reteta prajiturii Valurile Dunarii, adica „Donauwelle” pe limba germana, este relativ noua, datand de la inceputul anilor

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu crema de nuci