Haioș

Timp pregatire
160 minute
Complexitate
ridicata
Haioș

Ingrediente

  • 800 g faina
  • 500 g osanza(untura)
  • 6 galbenusuri
  • 10 linguri smantana
  • 10 linguri vin
  • 1/2 lingurita sare
  • magiun de prune
  • nuca macinata
  • zahar praf pentru pudrat

Mod de preparare

Haioşul este cu siguranţă al Ardealului. Luat de românce de la unguroaice.

În maghiară, hai înseamnă grăsime, ceea ce haioş s-ar putea traduce prăjitură cu foiţă şi untură.

Este o delicatesa ungureasca , un foetaj delicat si delicios, cu milioane de foite cu magiun de prune, bun si gros, facut de casa, intr-un cazan enorm, in curte, unde trebuie sa amesteci cu un linguroi enorm sa nu se prinda, sa nu se afume cumva,cateva ceasuri bune...

Curatam osanza de pielite si o dam prin masina de tocat carnea. Daca nu avem osanza putem folosi untura de porc dar nu iese o prajitura atat de fina...

Luam 250 g din faina si pe care o omogenizam bine de tot cu osanza, apoi o impartim in 3 parti egale.

Din restul de faina cu galbenusurile, smantana , vinul si sarea facem un aluat pe care il framantam bine.

Intindem foaia de aluat cam de 4 mm si o ungem cu untura cu faina cum se vede in imagini.

O impaturam cum se vede in poze.

Repetam operatiunea de trei ori.

Dupa fiecare data, punem aluatul in camara la rece, nu in frigider pentru ca se intareste prea tare si nu se poate lucra cu el.Il lasam in camara 15 minute.

La final intindem foaia cam de 7 mm grosime si o taiem in dreptunghiuri cu un cutit incins in foc.

Umplem dreptunghiurile cu magiun sau cu nuca macinata amestecata cu zahar dupa gust( putem pune si coaja de lamaie rasa).

Pliem dreptunghiurile ca pe o carte si pentru a nu se deschide prea tare , le fixam cu cate o scobitoare.

Dam la cuptorul dinainte preincalzit cam la 160 de grade C pentru aproximativ 45 de minute pina se rumenesc deasupra.

Le scoatem din cuptor si fierbinti le punem pe o tava pentru ca lasa grasime in tava.

Dupa ce se racesc le pudram cu zahar pudra.

Este o prajitura mai pretentioasa dar deosebit de buna, care merita munca.....

Pofta mare !

Poze mai multe : http://sidyskitchen.blogspot.ro/2011/12/haios.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise