Harissa a la Ady

Timp pregatire
1490 minute
Complexitate
redusa
Harissa a la Ady

Ingrediente

  • 1 kg ardei gras rosu, 1 kg ardei kapia, 1/2 kg ardei iute
  • (preferabil cel scurt si rosu - peperoncini), 1 kg ceapa rosie, 300 ml otet de
  • vin rosu, 300 g zahar, 3 linguri sare de mare grunjoasa, cimbru, boia de ardei
  • dulce, frunze de patrunjel, piper rosu si verde macinat, busuioc (facultativ un
  • borcan de mustar picant).

Mod de preparare

Harissa este un sos picant, care este un ingredient major in bucataria

nord-africana. Poate fi folosit ca un condiment in sine, respectiv sa fie servit

ca atare pe masă, într-un vas mic, ca si surplus de savoare pentru mâncăruri

tradiţionale. Totodata este un ingredient major în multe feluri principale,

precum supe, tocane, cus-cus sau fripturi. Acest sos picant este disponibil in

hipermarketuri sau magazine de specialitate, in forma sa originala, în cutii sau

tuburi, dar poate fi vrajit si in bucataria oricaruia dintre noi. Iata varianta

mea: Harissa a la Ady.

Spalam, curatam si feliem marunt ardeii, respectiv ceapa. Acoperim cu

sare si lasam 24 de ore la temperatura medie. Trecem apoi prin masina de tocat,

inclusiv frunzele de patrunjel. Asezonam cu mirodeniile, zaharul, otetul si

boabele de piper proaspat macinate. Punem la foc mic, amestecand continuu, pana

obtinem o pasta fluida si omogena. Adaugam mustarul (facultativ). Cald asezam in

borcane si pastram sub paturi cel putin 24 de ore (pana la racirea completa a

pastei).

Nota: reteta originala se face cu multa miere, frunze de coriandru si ardei

specifici Tunisiei, care sunt inexistenti pe piata romaneasca. Eu am adaptat-o,

adaugand si mustarul, pentru a conferi o anumita cremozitate si acceptanta

gustativa autohtona.

Sfat: folositi aceasta pasta cu moderatie, intrucat, dincolo de parfum si

exotism, este foarte iute! Dar indispensabila pentru savoarea unor mancaruri din

bucataria nord-africana, atat de generoasa si apetisanta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise