Pune laptele şi mirodeniile într-o cratiţă (înţeapă cardamonul cu un ac). Fierbe laptele cu mirodenii să dea câteva clocote.
Lasă-l cu mirodeniile până are temperatura corpului( să-l simţi călduţ la deget).
Bate iaurtul cu telul şi adaugă treptat laptele din care ai scos mirodeniile(strecurat) şi zahărul .
Acoperă oala(sau borcanele) cu o pătură şi lasă cam 3 ore la cald. Pune-l apoi la frigider, chiar dacă mai e puţin călduţ.
Este bun rece în zilele toride. Poate fi o bază pentru o îngheţată rapidă, adăugând nişte fructe congelate şi mixând.
Iaurtul-scurtă istorie
Din turcescul « yogun », care vine de la « yogurtmak » a se îngroşa, "iaurt", "yogourt" sau "yoghourt" are tot felul de ortografii, depinde de limba şi de presupusa etimologie ! Fermentarea laptelui, cu efecte benfice pentru digestie, iată ce toată lumea ştie! Francisc I a fost primul în Franţa care l-a consumat (iaurt de oaie) graţie unui medic trimis special de către sultanul din Istanbul. De atunci, răspândirea iaurtului a fost tot mai intensă, încât în 1925 în Franţa se făcea la scară industrială.
Poate l-om fi luat şi noi de la turci? Probabil ciobanii daci or fi uitat şi ei laptele care s-a acrit şi iacă laptele covăsit inventat! Cine ştie? Stăm mai prost la faza cu istoria culinară.
Oricum, a fost o vreme când iaurtul şi gogoşile erau o metoda de a avansa în carieră.
“Scrisoarea XXII” de C. Negruzzi , intitulată “Istoria unei plăcinte”, este o schiţă anecdotică despre acordarea arbitrară a rangurilor boiereşti în epoca fanariotă.:“Cu iaurt, cu gugoşele,/Te făcuşi vornic, mişele !”. Parcă am auzit şi pe plaiurile mioritice de diverse produse care te pot ajuta sa urci pe o anumita scară! Zvonuri răutăcioase!
Apar pe internet tot felul de poveşti de groază despre diversele tipuri de iaurt din comerţ, de aceea ar fi bine să revenim la bunele obiceiuri strămoşeşti şi să ne preparăm singuri iaurtul. Am postat deja reţeta de lapte covăsât pe care o fac oamenii din zona Sebeş. Desigur că putem merge joia în piaţă şi ţăranii din Daia Română ne vor servi cu covăsât de vacă sau de oaie, dar putem încerca şi noi, măcar aşa ca distracţie!
Notă: Dăienii sunt nişte oameni harnici care vin joia în Sebeş cu celebrul lor lapte covăsât, de aici şi multe glume pe seama lor. De exemplu: Ce se vede dacă se răstoarnă joia un autobuz cu dăieni? Răspuns: Peisaj de iarnă! Sau: Ce au găsit americanii când au ajuns pe lună? Răspuns: Un dăian cu covăsât de vânzare.
Principiul de fabricaţie al iaurtului este foarte simplu: este vorba de multiplicarea a două bacterii, Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus thermophilus, care se dezvoltă în laptele de o anumită temperatură, antrenând îngroşarea laptelui şi gustul plăcut acrişor.
Azi vă propun un iaurt mai modern, aromatizat.
Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparatCarnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu mentaReteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....
Salata de primavara cu ouaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii