Ingrediente
Pentru crantzul de alune:, 100 gr. zahat, 100 gr. alune prajite fara sare, Pentru inghetata:, 600 ml. frisca lichida (eu am folosit Creme Patisserie), 100 gr. caise deshidratate, 3 albusuri de ou, 1 fiola esenta vanilie, semintele de la 1/2 pastaie de vanilie, 100 gr. zahar, 75 ml. apa, putina sare
Dificultate: Medie | Timp: 30 min
8 voturi
Mod de preparare
Topim intr-un vas 100 gr. zahar, amestecand continuu pentru a nu se arde pana obtinem un caramel de culoare brun-aurie. Cand zaharul este complet topit adaugam 100 gr. alune tocate amestecam rapid,astfel incat sa se amestece in totalitate cu caramel. Amestecam putin pentru a gati usor si alunele, apoi turnam crantzul pe o bucata de folie metalica si-l intindem cat mai uniform. Lasam sa se raceasca , apoi il dezlipim de pe folie si il tocam cu un cutit sau il punem intr-o punga si-l zdrobim bine cu ciocanul pentru carne.
Cum preparam inghetata:
Batem cu mixerul frisca lichida pana ce devine pufoasa si o pastram in frigider pana preparam amestecul de albusuri.
Mixam cele 3 albusuri cu putina sare pana obtinem o spuma tare.
Separat, punem intr-un vas 75 ml. apa si 100 gr. zahar si amestecam din cand in cand, pana incepe sa fiarba. Cand siropul se leaga ( face spuma ) oprim focul si-l incorporam in albusurile de ou, mixand continuu. Siropul fierbinte va gati albusurile.
Adaugam vanilia , mai mixam putin si lasam compozitia sa se raceasca.
Maruntim caisele deshidratate ( eu le-am tocat la robot ), adaugam frisca batuta , crantzul de alune si compozitia de albusuri. Amestecam bine cu ajutorul unei linguri.
Punem compozitia obtinutal in vase de plastic prevazute cu capac si le dam la congelator pentru minim 4 ore.
Putem servi inghetata simpla sau alaturi de fructe de padure si diverse sosuri de fructe. Eu am servit cu mure si sos de visine facut in casa.
Mirela Myry , 27 iulie 2014
m.m.m. arata bine .
Patricia Iordache (Chef de cuisine) , 30 septembrie 2013
Lucica, nu am mancat pana acum o inghetata de casa mai aromata! Stii cum se simt bucatelele crocante de aluna pralinata...mhhh...:)
Lucica (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2013
tre sa fie foarte buna
COSTEO (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2013
Wow cum arata!!!!!!! demential!