Kürtös Kolak (ca la Cluj)

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Kürtös Kolak (ca la Cluj)

Ingrediente

  • Aluat:
  • - 30 gr drojdie
  • - 300 ml lapte
  • - 2 linguri zahar tos
  • - 500 gr faina
  • - 2 oua intregi
  • - 2 galbenusuri
  • - 80 gr margarina
  • - un varf de cutit de sare
  • Pentru presarat pe deasupra:
  • -8 linguri zahar tos
  • - nuca macinata

Mod de preparare

Drojdia se faramiteaza in 100 ml lapte caldut si se lasa la plamadit cam 10 minute. Dupa aceasta se adauga faina zaharul, ouale si galbenusurile, sarea si laptele caldut adaugat treptat si se face un aluat ce se framanta bine cam 5-6 minute. Este bun daca se desprinde de pe peretele vasului.In acest moment se adauga margarina topita.Se acopera si se lasa la loc caldut sa dospeasc cam 1 ora.

Dupa ce a dospit se intinde pe masa presarata cu faina o foaie groasa cit degetul mic si se taie in fasii late de 3 cm aproximativ.

Pentru coacerea Kúrtósului aveti nevoie de doi-trei cilindrii de lemn sau metal cu diametrul de cca 10 cm si lungi de 20-25 cm .Acesti cilindrii se invelesc in folie de aluminiu si se ung cu margarina.Fasiile de aluat se rasucesc pe forma una cate una in forma de spirala.Se ung cu pensula cu apa si se tavalesc prin zahar si nuca(nuca este optionala).

Se aseaza in tava unsa si se coc in cuptorul incalzit la 180º C ,timp de 20-25 minute.La jumatatea perioadei de coacere se intorc odata.

Aceasta reteta am preluat-o din cartea \"Cele mai bune prajituri de casa 1\" am pregatit-o si a iesit foarte bine. Acum ramane la alegerea voastra daca o s-o incercati,iar despre formele necesare ne trebuie putina imaginatie.Daca nu aveti posibilitatea de a face rost de formele la marimea ce am precizat-o nu face nimic, daca aveti un sucitor mai gro ce nu-l mai folositi se poate taia sau cum am facut eu pe cutii de metal de conserve,bomboane ,sau orice este de forma cilindrica si rezista la caldura.Cautati bine prin casa ca sigur o sa gasiti ceva.

Acest kolak se este de origine maghiara si se face foarte mult la Cluj si la Mures, si se coace pe gratar de garbuni pe un dispozitiv rotativ.Noua ne place foarte mult.

Pozele pe care le postez sunt luate de pe net si sunt pentru a va da seama cum ar trebui sa iasa si cum se fac . Eu nu am apucat sa le fotografiez ale mele.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise