Macinici

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Macinici

Ingrediente

  • Ingrediente pentru macinicii fierti: 250g faina
  • 120g apa
  • un praf de sare
  • 200-250g zahar
  • esenta de rom
  • scortisoara
  • coaja rasa de lamaie
  • nuci macinate.

Mod de preparare

Pe 9 martie ortodocsii ii praznuiesc pe cei 40 de mucenici de la Sevastia martirizati pentru credinta lor. Specific acestei zile este obiceiul ca toate gospodinele din Romania sa prepare macinici. Acestia, in functie de fiecare zona a tarii, se mai numesc si mucenici, bradosi, sfintisori sau brandusi.

Modul de preparare difera si el de la o zona la alta. Specifici Moldovei sunt mucenicii din aluat dospit, care se coc in cuptor, iar in partea de sud, sunt mai des intalniti macinicii fierti, facuti din aluat nedospit. Ca sunt copti sau fierti, macinicii sunt mici colacei in forma de opt, pe cat de simpli pe atat de deliciosi, bucataria romaneasca fiind remarcabila prin insasi simplitatea ei.

Macinici fierti-ca la Buzau

Mod de preparare:

Din faina, apa si sare se framanta un aluat elastic din care se modeleaza forme de opt foarte mici. Se pune un vas cu 2 l apa la fiert; cand aceasta da in clocot se introduc macinicii si se fierb pana cand se ridica la suprafata. Spre sfarsitul fierberii se adauga zahar, coaja de lamaie, scortisoara, esenta de rom si nuci- toate dupa gust. Pentru o aroma deosebita, inainte de a fi adaugate, nucile se taie in bucati mai mici si se coc in cuptor. Macinicii se pot fierbe imediat dupa ce se modeleaza sau se pot lasa la uscat de pe o zi pe alta.

Mucenici copti-ca la Moldova

Acestia se fac din aluat dospit, simplu sau din aluat de cozonac, atunci cand sarbatoarea nu este in post.

Ingrediente pt. aluat de cozonac: 500 g faina, 200 ml lapte, 2 oua, 1 lingurita sare, 75g zahar, 25 g drojdie, 50 ml ulei, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie.

Ingrediente pt. aluat simplu: 500 g faina, 230 ml apa calduta, 1 lingurita sare, 75 g zahar, 25 g drojdie, 50 ml ulei, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie.

Mod de preparare pt. ambele cazuri: Se amesteca toate ingredientele si se framanta bine aluatul pana cand nu se mai lipeste de maini; se lasa apoi la dospit pana isi dubleaza volumul.

Se modeleaza colacei in forma de opt, mai mari si se pun in tava (cei „de dulce”se ung deasupra cu ou) si se coc in cuptor 25-30 min. Cand se scot se ung cu miere din belsug si se presara cu nuca macinata, scortisoara si zahar vanilat- toate adaugate dupa gust.

Indiferent pentru care varianta veti opta, va urez pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise