Maios din ardeal

Ficatul de porc se curata si se lasa in apa rece circa o ora.

Timp pregatire
140 minute
Complexitate
medie
Maios din ardeal

Ingrediente

  • 1 Kg ficat de porc
  • 2 kg gusa de porc
  • 5 buc mate de porc
  • 600 gr ceapa alba
  • 200 gr untura de porc
  • dupa gust sare de mare
  • dupa gust piper macinat
  • dupa gust cimbru uscat
  • 10 l apa

Mod de preparare

Ficatul de porc se curata si se lasa in apa rece circa o ora. Gusa de porc trebuie sa fie cat mai grasa, se taie in bucati mari si se pune la fiert intr-o oala cat mai mare.

Cand gusa este aproape fiarta, se pune la fiert si ficatul de porc.

Ficatul l-am lasat pe foc cam 20-30 de minute. El NU trebuie sa fie fiert complet, ci sa ramana cu mijlocul moale si rozaliu. Daca il lasati sa fiarba in nestire, el se intareste si se inchide la culoare.

Cand sunt gata fierte, scoatem bucatile de gusa si ficat si le lasam sa se raceasca. Zeama in care au fiert nu se arunca.

Ceapa se curata, se taie solzisori si se caleste in untura de porc, pana devine translucida, apoi se lasa la racit.

Cele trei ingrediente se dau prin masina de tocat, carnea de doua ori, si se amesteca cu ajutorul unui mixer, adaugand din zeama in care au fiert, pana obtinem o pasta fina, pe care o condimentam dupa gust.

Matele sunt sarate si trebuie mai intai inmuiate in apa rece (sau calduta) si apoi clatite bine de tot sub jet de apa rece, atat in interior, cat si la exterior. Cel mai simplu e sa le trageti un capat pe robinet si sa lasati apa sa curga bine de tot prin ele. Cu ocazia asta, se vede si daca sunt sparte.

Cand am terminat de umplut bucatile de maios, le punem la fiert, la foc mic, in zeama in care a fiert carnea, circa 40 de minute, si se scot si se clatesc in jet de apa rece, pentru a indeparta grasimea si se lasa la zvantat pe un blat de lemn.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise