"Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori

Timp pregatire
1680 minute
Complexitate
medie
"Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori

Ingrediente

  • In tarile arabe-Iordania,Liban,Siria si Palestina- “mamool” sunt prajiturile cu care atat musulmanii , cat si crestinii isi servesc oaspetii de sarbatori si au la baza faina de gris.
  • In afara de aceste prajituri , musafirii sunt serviti cu bauturi racoritoare, ciocolata si bomboane speciale pentru sarbatori si cafea amara cu cardamom ,fiarta foarte mult pana devine concentrata.
  • “Mamool” ,” maamoul” sau “mamoul” au 3 umpluturi distincte: nuci, curmale si fistic.
  • Se folosesc pentru a le da forma niste linguri de lemn, in care se pune aluatul si se umple.
  • Dupa forma se stie cu ce sunt umplute: cele in forma de colacei sunt umplute cu pasta de curmale,cele rotunde cu nuca si scortisoara si cele ovale cu fistic.
  • Condimentul specific acestor prajituri arabesti de sarbatoare este:”mahlab”.
  • “Mahla”,”Mahleb” sau”Mahlepi” este un condiment extras din semintele unei specii de cires:Cerasus mahaleb sau ciresul” St.Lucie” si are aroma asemanatoare cu migdala amara.
  • Este foarte popular in toate tarile Orientului Mijlociu, Turcia,Grecia,Armenia,Iran,Libia,Egipt,Kuweit,Cipru la prepararea prajiturilor de sarbatori sau budincilor.
  • Ingrediente
  • Pentru aluat
  • -1 kg gris
  • -1 si 1/3 pahar margarina de palmier
  • -1/3 pahar ulei de porumb
  • -1/4 pahar zahar
  • -1lingurita de condiment “mahlab”
  • -1 lingura de faina alba
  • -1 lingurita de drojdie
  • -1 lingura apa de roze
  • -1 lingura apa de flori de portocal
  • Pentru umpluturade nuci
  • -1 cana de nuci zdrobite
  • -1 lingurita de scortisoara macinata
  • -1/2 lingurita nucsoara macinata
  • -1/4 lingurita cuisoare macinate
  • -3 linguri zahar tos
  • Pentru umplutura de fistic
  • -1 cana de fistic zdrobit
  • -3 linguri de zahar tos( sau miere de albine)
  • -1 lingura apa de roze
  • -1 lingura apa de flori de portocal
  • Pentru umplutura de curmale
  • -1 cana pasta de curmale
  • -3 linguri zahar pudra
  • -1 lingura apa de roze

Mod de preparare

Intr-un bol se pun grisul cu faina si se amesteca bine cu margarina si uleiul.Se adauga zaharul, apa de roze si flori de portocal,mahlab si se continua cu amestecatul pana se obtine un aluat omogen si moale.

Se acopera cu un servet curat de bucatarie si se lasa sa se odihneasca 24 de ore.

Se amesteca a doua zi aluatul cu drojdia dizolvata in putin lapte caldut.

Se fac mici bilute de aluat( aproximativ cat o lingurita) care se umplu cu pasta de curmale, nuca si fistic.

Se decoreaza cu ajutorul unei pensete.

Daca se folosesc formele de lemn, acestea se pudreaza cu putina faina, se repartizeaza aluatul uniform pe pereti si se lasa putin sa depaseasca marginile; se umplu cu umplutura dorita , se inchid la baza si se pun in tavi de aluminiu.

Se dau la cuptorul incalzit la 180 de grade si se lasa pana iau o culoare usor aurie,cca 15 minute.

Dupa ce s-au racit se presara cu zahar pudra.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise