Mancare scazuta de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-reteta specific araba

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-reteta specific araba

Ingrediente

  • “Lubiya” sau “fasolea cu ochi negru” este cunoscuta sub numele stiintific de Vigna unguiculata si este o fasole foarte populara in Africa de vest, numeroase tari asiatice( mai ales India si Vietnamul), Cipru, Grecia si Portugalia.
  • Inca din secolul al 17-lea a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii unde se consuma in mod specific cu carne de porc, sos de chilli, mamaliga sau orez si este socotita mancarea specifica statelor din sud.
  • Este considerata un simbol al bogatiei si fertilitatii ; in multe regiuni este mancarea specifica de Anul Nou.
  • Pastaile sunt lungi si mai subtiri decat cele de fasole verde.
  • Este foarte aromata si nutritiva, cu un continut crescut de calciu, acid folic si vitamina A.
  • In tarile arabe este gatita atat cu carne de miel , cat si de post –mancare scazuta, care se serveste ca garnitura langa ficat prajit.
  • Avem nevoie de:
  • -1 kg lubiya
  • -4-5 rosii mari
  • -1 ceapa de marime medie
  • -4-5 linguri ulei de masline
  • -sare dupa gust
  • -piper proaspat macinat dupa gust

Mod de preparare

Lubiya se curata si se taie in bucati de cca 2-3 cm.

Se consuma doar foarte tanara; daca pastaia este putin mai tarese indeparteaza si se folosesc doar boabele.

Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie marunt.

Ceapa se taie marunt si se caleste in uleiul de masline pana devine sticloasa; se adauga lubiya si rosiile si se mai amesteca putin.

Se sareaza si pipereaza dupa gust; se inchide cratita de fiert sub presiune .

Se fierbe la foc mic 40 de minute.

Se serveste cu lipie araba simpla si masline negre sau ca garnitura langa ficatei de pui prajiti.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise