Micul dejun arab-2.“Fool”- Pasta de bob de gradina( Fava bean)-de post

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Micul dejun arab-2.“Fool”- Pasta de bob de gradina( Fava bean)-de post

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • -2 cani de boabe uscate de bob
  • -2-3 catei de usturoi( sau chiar mai mult usturoi dupa gust)
  • -sucul de la ½ lamaie( sau dupa gust)
  • -sare dupa gust
  • -ulei de masline
  • -1/2 lingurita de chimin( optional)
  • -patrunjel verde(optional)
  • - 2 linguri pasta de susan(optional)
  • -o rosie(optional)
  • -muraturi pentru decor: castraveciori,ridichi albe

Mod de preparare

Boabele uscate se curata de impuritati si se spala bine cu apa.

Se lasa la inmuiat in apa rece de seara pana dimineata.

Se pun la fiert in apa pana boabele s-au inmuiat( cca 1ora si jumatate-2 ore).

Se strecoara boabele, pastrand putin din apa in care au fiert.

Usturoiul se taie marunt si se zdrobeste intr-un mojar cu putina sare ; se adauga pe rand boabele fierte si se zdrobesc .

Se pastreaza cateva boabe intregi pentru decor.

Se adauga sucul de lamaie si se potriveste de sare.

Daca ni se pare prea consistenta pasta se mai adauga putin din apa in care au fiert boabele.

Se pune pasta intr-o farfurie, se decoreaza dupa gust cu boabele pastrate intregi, ridichi albe murate, castraveciori murati, frunza de patrunjel si se toarna foarte “generous” ulei de masline virgin.

Se consuma in mod specific dintr-o farfurie comuna cu lipie araba.

In functie de regiune se mai poate adauga la aceasta pasta chimin, pasta de susan, rosie taiata foarte marunt.

Pofta buna!

“Fool”( sau “foul”) este considerata mancarea nationala a Egiptului; se consuma la micul dejun sau cina.

De asemenea se prepara in toate tarile arabe, cu unele variatii ale ingredientelor de baza.

Ingredientul de baza este bobul( Vicia faba,Fava bean) si este o fasole lata, caracteristica Nordului Africii si Asiei de Sud-Est.Azi se cultiva pe multe alte zone de pe glob.

In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) .

Se consuma atat sub forma de pasta , dar si la prepararea altui fel de mancare specific arab:”falafel”.

Mancarea cunoscuta sub numele de “fool medames” este o alta varianta care se mananca in mod caracteristic la micul dejun cu ceapa.

Favism este o anemie hemolitica ereditara care este inrautatita de consumul acestui fel de fasole lata.

Se recomanda bolnavilor evitarea consumului acestui aliment.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise