Mtabaq cu za'atar(oregano)

Timp pregatire
140 minute
Complexitate
medie
Mtabaq cu za'atar(oregano)

Ingrediente

  • Aluat:
  • -5 pahare de faina
  • -2 linguri de drojdie uscata
  • -ulei de masline, cca.70 ml.
  • -2 linguri de zahar
  • -2 pahare de apa
  • -o lingurita de sare
  • Umplutura:
  • -200 gr oregano verde taiat nu prea marunt
  • -150 ml ulei de masline
  • -3 cepe verzi taiate rondele
  • -o ceapa uscata taiata marunt
  • -sare dupa gust
  • -4 linguri de sumac(care se gaseste sub aceasta denumire in supermarketurile mai mari,e de culoare grena si gustul acrisor)
  • -2 linguri de zeama lamaie
  • -ulei de masline pentru uns tavile si pentru subtiat foile.

Mod de preparare

Sa facem o introducere mica in ce privesc aceste "placinte" palestiniene cu oregano proaspat, care se numesc "mtabaq" cu "za'atar" verde.Nu am gasit o traducere corecta la mtabaq, de aceea o sa-i spunem "mtabaq"

Este vorba de un aluat ca de paine, dar care se framanta la sfarsit cu putin ulei de masline proaspat. Ele se mai pot umple cu nuca si scortisoara cu putin zahar, branza dulce sau fara umplutura si se pun in sirop.

Eu va prezint reteta cu umplutura sarata, cu frunze de oregano proaspat.In caz ca nu se gasiti proaspat se poate folosi si uscat, dar lasati cateva ore la inmuiat in apa calduta pentru ca frunzele sa-si revina la forma lor naturala.Din 2 pahare de faina, apa, drojdie si zahar se face o maia care se lasa la dospit cca.10 min.

Dupa ce a dospit bine se va adauga restul de faina, sarea si vom continua framantatul iar la sfarsit se adauga uleiul pana cand aluatul se desprinde usor de pe maini.

Il lasam sa se odihneasca 10 min si intre timp pregatim umplutura.

Amestecam toate ingredientele si potrivim de sare.

Aluatul gata odihnit il vom taia bucati(ca niste mingi mici) si incepem lucrul.

Fiecare bucata se va intinde cu ajutorul degetelor si cu ulei mult pana devin niste foi subtiri si aproape transparente .Se vor umple cu oregano apoi aluatul se va impaturi ca o foaie de foietaj pana se face mica si permanent va trebui sa o presam si sa-i dam o forma dreptunghiulara desigur folosim ulei.Operatia este foarte usoara si rapida. Se vor pune in tavile unse cu ulei de masline si se vor da la cuptorul incins la cca 200grade.

Cuptorul trebuie sa fie deja fierbinte ca sa nu se intareasca mtabaq-le.

Coacerea nu dureaza mult, aluatul fiind destul de subtire, maxim 20 de min. Oricum ele vor trebui rumenite putin, dupa coacere.

Dupa ce le-am scos din cuptor le vom unge cu putin ulei pentru a capata un luciu.

Sunt foarte gustoase fie calde fie reci.

Le putem servi la cina si chiar la un pranz usor, alaturi de o supa crema de linte rosie.(Cream of red lentil soup )

Pofta buna..!

Specific:Palestina

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise