Se amesteca intr-un vas mic maiaua cu 1 lingura de zahar pana devine o pasta.
Intr-un vas se pune faina, iar in mijloc se face o mica adancitura. Aici se adauga maiaua pasta, zaharul, sucul de portocale, coaja de lamaie, iar cand acestea s-au incorporat cat de cat se adauga putin cate putin uleiul.
Apoi se framanta fie cu mana, fie cu mixerul cu paleti de aluat. Eu am folosit ambele variante.
Dupa ce s-a framantat se lasa sa se odihneasca intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Si apoi ne apucam sa facem mucenicii. Cu mainile unse cu ulei se imparte aluatul in doua parti egale, apoi fiecare bucata iar in doua si tot asa pana vom avea mingiute de marimea unui ou. Pe plansa de lucru unsa cu ulei, se intinde cu facaletul uns si el cu ulei prima bucatica de aluat.
Se umple cu nuca, jumatate de lingurita de zahar si stafide, sau cu gem de prune si nuca.
Apoi se ruleaza, se uniformizeaza umplutura si se formeaza 8-urile care se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.
Se mai lasa cam 20-30 minute sa mai creasca si in tava, dupa care se baga la cuptorul preincalzit la 180 grade.
Intre timp se face siropul punand mierea, zaharul si apa intr-o craticioara pe foc. Dupa ce a fiert, iar zaharul s-a dizolvat se adauga o fiola de esenta rom si una de vanilie.
Siropul se va turna deasupra mucenicilor dupa 30 minute de coacere. Apoi se pun din nou in cuptor pana ce mucenicii devin rumenii iar siropul a fost absorbit.
Dupa ce s-au rumenit se scot si se presara cu nuca.
Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparatCarnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu mentaReteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....
Salata de primavara cu ouaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii