“Muhalabieh”-budinca arabeasca

Timp pregatire
15 minute
Complexitate
redusa
“Muhalabieh”-budinca arabeasca

Ingrediente

  • “Muhalabieh” este o budinca de lapte, aromata specific in tarile arabe cu mastica si optional cu apa de roze si apa de flori de portocal.
  • In functie de regiune se poate intalni sub numele de : mouhalabieh, mahalabiya, mahalabia, muhalabia or mahallabiyya.
  • Avem nevoie de:
  • -1 litru de lapte
  • -2 linguri amidon de porumb
  • -2 linguri faina de orez
  • -4 linguri de zahar( sau dupa gust)
  • -1 lingurita granule de mastica
  • -1 lingura apa de roze
  • -1 lingura apa de flori de portocal
  • -nuca si scortisoara macinata pentru decor(optional)
  • -fistic pentru decor(optional)
  • -1 lingura de margarina(optional)

Mod de preparare

Laptele ( din care se pastreza cca 100ml) se puna la incalzit cu zaharul pana se topeste.

Separat se amesteca intr-un bol restul de lapte cu faina de orez si amidonul de porumb.

Cand laptele incepe sa fiarba se adauga acest amestec, plus granulele de mastica macinate.

Dupa ce budinca a inceput sa fiarba se amesteca incontinuu la foc mic pana s-a ingrosat si a fiert.

Se ia de pe foc si se adauga apa de roze si de flori de portocal si se amesteca bine pana se omogenizeaza.

Se pune in forme de budinca sau cupe si se decoreaza cu nuca sau fistic.

Se serveste rece sau calda.

Pofta buna!

Mastica

Mastica este o raşina obtinuta din copacul mastic sau Pistacia lentiscus.

Mai este cunoscuta sub numele de “guma araba” sau “guma iemeneza”.

Forma lichida se usuca la soare pentru a se obtine granulele solide.

In Grecia mai este cunoscuta sub numele de “ lacrimile de Chios”, fiind produsa in aceasta insula.

Cand se mesteca, granulele se inmoaie si devin ca o guma de mestecat.

Gustul este la inceput amarui, dar ulterior se transforma intr-o aroma de pin sau de cedru.

Una din primele utilizari culinare a fost cea de guma de mestecat.

In tarile arabe din Orientul Mijlociu este folosita in prepararea inghetatelor, a sosurilor,a gemurilor,a afumaturilor.

Si in Turcia se foloseste la prepararea unor deserturi traditionale:rahatul turcesc”Turkish delight”,dondurma,budinci:Sϋtlaç,salep,mamelika; de asemenea se foloseste la prepararea unor bauturi racoritoare.Este un ingredient al cafelei turcesti din zona Marii Egee.

In tarile arabe din Africa de Nord este un ingredient essential la prajituri,budinci,bezele si nugat.

In Grecia in afara prepararii unei mari varietati de dulciuri se mai foloseste ca aroma la lichiorul “Mastichato” sau la unele branzeturi.

Efectele medicinale au fost mentionate incepand cu Hipocrate, care o recomanada in tulburarile digestive si pulmonare.

Studii recente in centre medicale specializate sugereaza ca are un efect pozitiv in tratamentul ulcerului gastric prin eradicarea infectiei cu Helicobacter Pylori , dar si un effect pozitiv in scaderea colesterolului .

Nu se poate inlocui in prepararea acestor deserturi traditionale fiind ingredientul care le confera aroma specifica.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise