Paine cu faina integrala de grau

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Paine cu faina integrala de grau

Ingrediente

  • Pt 1 paine de 500 g:
  • - 350 g faina integrala de grau
  • - 150 g faina alba
  • - 1 cub de drojdie 25 g
  • - 1 lingurita de miere (sau 1 de zahar)
  • - 1 lingurita plina de sare
  • - 350-360 ml apa calduta
  • - 2 linguri de ulei

Mod de preparare

1. Se cantaresc toate ingredientele, se pune apa la incalzit (nu fierbere!).

2. Pregatim drojdia intr-o ceasca de cafea - o amestecam cu lingurita de miere (se va dezlega imediat si se transforma intr-o pasta curgatoare!), eu mai adaug 1 lingura de apa calduta si o lingurita de faina, le amestec toate bine si le las un pic la dospit, la caldura.

3. In rastimpul cat creste drojdia, eu cern faina prin sita pt a fi mai aerata, intr-un castron mare. Se adauga maiaua crescuta (drojdia), sarea, apa calduta (nu o puneti toata de la inceput) si incepeti sa framantati. Pe masura ce se leaga aluatul, mai adaugati apa. Lucrand aluatul veti observa ca nu va mai fi lipicios. In timpul framantatului puneti si cele 2 linguri de ulei. Ca sa va dati seama de consistentei aluatului - trebuie sa se desprinda de pe mana si sa fie cam ca o plastilina moale! Eu framant 15-20 min dupa care las coca la dospit, in castron, acoperit cu un servet umezit, timp de 1 ora, la caldura.

4. Porniti cuptorul - am cuptor normal, pe gaz, cu posibilitate de fixare a temperaturii - si fixati-l pt coacere la 180 grade.

5. Luati o tava - eu folosesc una de chec/cozonac - o ungeti cu un pic de ulei, presarati faina si asezati painea (careia i-ati dat in prealabil o forma). Eu nu ung cu nimic painea... Lasati-o la copt cel putin o ora.

6. Scoateti painea din tava, calda, pe un servet curat cu care o infasurati bine si o lasati asa la racit incet-incet! Nu se va usca in felul acesta!

PS: Painea cu faina integrala nu este o paine pufoasa! Nu va asteptati sa iasa ca ceea ce gasiti in comert, deoarece ei folosesc o multime de afanatori, deci chimicale, pt a o face mai usurica...si a ne ingreuna pe noi. In unele retete am gasit folosirea drojdiei uscate - ce am gasit eu in comert am vazut ca mai are si ceva chimicale trecute la ingrediente, asa ca am exclus-o din start! Se taie, insa, usor, fara a se faramitza ca cea din comert si are o consistenta destul de dura cam pe toata perioada, adica atat ca vatine pe fiecare:-) Noi mancam putina paine, asa ca renteaza fabricarea ei. Este delicioasa si in varianta prajita.

Mentionez cu multe-multe multumiri ca am luat/incercat aceasta reteta de pe http://amainbucatarie.blogspot.com/

Pofta buna!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise