Paine de casa cu lapte si ulei

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Paine de casa cu lapte si ulei

Ingrediente

  • - 1 kg faina 000
  • - 50 ml ulei
  • - 650 ml lapte dulce
  • - 1 cub de drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata
  • - 1 lingurita rasa de sare
  • - 1 lingura (de supa) rasa de zahar
  • - mac sau alte seminte la alegere (optional).

Mod de preparare

Punem toate componentele la temperatura camerei, in bucatarie, cu 1-2 ore inainte de preparare. Incalzim laptele.

Preparam maiaua:

Zdrobim drojdia, punem zaharul si frecam, adaugam 2 linguri de lapte si doua de faina si amestecam bine, apoi acoperim vasul si o lasam sa creasca la caldura (aproximativ 30 de minute).

Cernem faina (indiferent de calitatea ei).

Punem faina in vasul incare urmeaza sa framantam aluatul si adaugam maiaua. Dizolvam sarea in lapte si il turnam treptat peste faina, apoi adaugam uleiul si framantam aluatul pana se desprinde de pe peretii vasului si de pe mana. Aoperim si lasam la caldura sa dospeasca. (Daca e drojdia buna si proaspata, in 30 de minute isi dubleaza si chiar tripleaza volumul).

Intre timp pregatim tavile in care coacem. ( Le udam cu putin apa, punem hartie de copt, apoi mai udam cu apa si punem foarte putin ulei. Daca nu avem hartie de copt, le tapetam cu faina dupa ce le-am uns cu ulei).

Incalzim cuptorul.

Pe un blat pe care lucram aluatul punem putin ulei si ne ungem si palmele ca sa nu se lipeasca.

Scoatem aluatul din vas si il impartim in doua, daca vrem sa facem 2 paini potrivite care se vor coace mai usor decat una singura, uriasa. Daca vrem sa le facem impletite, impartim fiecare in doua parti din care vom face doua suluri egale pe care le vom trece una peste alta, lipindu-le la capete. Le punem in tavi, apoi le ungem cu putin lapte deasupra sau apa in care am dizolvat putin zahar si presaram semintele alese. Le lasam sa mai creasca in tavi 15-20 de minute si apoi le punem la cuptor, avand grija sa nu deschidem usa cuptorului in primele 20 de minute. In functie de puterea cuptorului, sunt gata in 30-45 de minute (e de dorit ca flacara sa fie la mediu spre mic, ca sa se patrunda fara sa se arda). Le scoatem pe blatul de lemn si le acoperim cu servete uscate, lasandu-se la racit cel putin 2-3 ore la temperatura camerei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise