Paine de casa cu un strop de rugaciune

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Paine de casa cu un strop de rugaciune

Ingrediente

  • Ingrediente
  • - 1kg făină normală
  • - 16 gr drojdie uscata (8gr de drojdie uscata = 500 gr faina)
  • -2 linguriţe rase de sare
  • -400-500 ml de apa calduta cat cuprinde
  • - unt topit ori ulei pentru uns
  • - caşcaval ras (opţional)

Mod de preparare

Mod de preparare

Pentru paine de casa alba într-un castron mai mare se amestecă faina cu drojdia şi sarea. Dacă utilizaţi drojdie proaspătă, dizolvaţi-o în 100 ml. De apă caldă din cei 500 ml. Prevăzuţi iniţial, şi adăugaţi-o în faină odată cu restul apei. Se amestecă vîrtos ingredientele pînă la omogenizare. Nu se frământă! Aruncaţi puţină făină peste aluat şi acoperiţi castronul cu folie de plastic sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentaţia drojdiei să se facă în mediu umed şi călduţ. Se lasă la crescut aluatul 1 oră, se frământă şi se pune iar la dospit pentru altă o oră. Aluatul e moale, lipicios şi plin de bule de aer. După ce aluatul a crescut, încălziţi cuptorul la 240-250°c. Dacă cratiţa, tava, tuciul, în fine, recipientul pe care-l veţi utiliza, are tendinţa să lipească, puneţi hârtie de copt înainte de a pune aluatul sau încingeţi vasul în cuptor în timp ce acesta se încălzeşte, ca să fie fierbinte în momentul în care puneţi aluatul. Se unge păinea cu unt topit ori ulei, după preferinţe se poate rade caşcaval peste. Cu o lingură, dezlipiţi aluatul din castronul în care a stat la crescut şi răsturnaţi-l în recipientul în care îl veţi coace. Se coace circa 30-40 min. la 180°c.

Painea de casa se încearcă dacă e coaptă bine ciocănind cu degetul în coaja de pe fund, trebuie să sune a gol! Dacă vi se pare necesar, o mai lasaţi câteva minute pe gratar în cuptor.

Mod de servire

Painea de casa alba se serveste cu ce doreste fiecare, dar este o painica gustoasa si se poate manca si goala.

!Aluatul este pentru 2 pâini, deşi alături de Tatăl Nostru, inainte de a pune la dospit si inainte de a coace in cuptor, am spus rugăciunea si fâcând cruce, binecuvăntănd aluatul de a iesi mai multe de 2!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise